Azt gondolnánk, a kertművelésbe, földtúrásba tavasszal érdemes belefogni, pedig az őszi „kertfoglalás” sok előnnyel járhat. Budapesten két új közösségi kert is nyílik szeptemberben és októberben: a VII. kerületi Kisdiófa Közösségi Kertben már megindultak a munkák, a IX. kerületibe pedig még csak most zajlik a jelentkezés.

Saját, vegyszermentes paradicsomot és paprikát enni a reggelihez, nézegetni a pirosodó epreket vagy saját fűszernövényünket beleaprítani a levesbe – ez a nagyvárosban élők szemében óriási kiváltság. Az aszfaltdzsungel mélyén megbújó közösségi kertek lehetőséget adnak arra, hogy erről akkor se maradjunk le, ha éppenséggel egy tízemeletes panellakás nyolcadik emeletén lakunk.

Az első közösségi kertek 2012-ben nyíltak meg Budapesten a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) koordinálásával, azóta pedig már 19-re nőtt a számuk (ebből 5-öt a KÉK működtet). A várólista hosszú, egyre többen szeretnének bekerülni. A kertekhez saját kulcsa van a tagoknak, akik évi 10 ezer forintos díjért cserébe szerszámokat, öntözővizet, trágyát, biokertészektől szakmai tanácsokat és egy, a lehető legkülönfélébb emberek alkotta közösséget kapnak.

Miután kisorsolják a tagokat, jó pár teendő vár rájuk, mielőtt a konkrét ültetésbe belekezdhetnek. Azért is érdemes ősszel nekivágni, mert tavasszal egy már kialakított, saját kertecskében kezdhetjük meg a munkálatokat, télen pedig kockás füzetben tervezgethetünk, magokat csereberélhetünk. Ne feledjük, másfél hónap még hátra van az igazán hűvös őszig.

A Kisüzem és a Rácskert szomszédságában fekvő Kisdiófa kert javarészt még csak egy nagy halom felparcellázott földnek, mintsem kertnek tűnik, azonban nem árt tudni, hogy az ősz a legjobb időszak arra, hogy felássuk a talajt a télre és a tavaszi időszakra.

A fellazított talaj könnyebben átveszi az őszi-téli csapadékot, és elraktározza a mélyebb rétegekben. Ha ekkor rendesen kigyomláljuk, a gyomok magjai nem szökkennek szárba tavasszal.

A KisdiófaKözösségi Kert helyén álló, dzsungellel benőtt telket júniusban vették kezelésbe, azóta sikerült rendezni a terepet. A kertátadó ünnepség szeptember 15-én volt.

A Kisdiófa már betelt, de a IX. kerületben az IBIS Budapest Aero Hotel parkjában, a Ferde u. 1-3. szám alatt nyílik meg októberben az új közösségi kert, amelynek parcelláira szeptember 30-ig lehet jelentkezni.