A Belvárosi Piac lassan, de biztosan gasztroközponttá válik, van már itt gőzölt batyu, buja disznóság és Angus burger is. A legújabb versenyző a spanyolok egy nemzeti ételét, a paellát tűzte ki az étlapjára, és bár parányi konyhában, de hatalmas serpenyőben készítik a tenger gyümölcseiben bővelkedő, sáfrányos, rizses, zöldséges fogást. Mivel a városban eddig még nem találkoztunk igazán jó paellával, vagy éppen a fellegekben járó ár szegte kedvünk, eljöttünk a LaPaellába, hogy teszteljük, mit tudnak ott, ahol minden figyelem erre az egy ételre fordul.

Nagy divat mostanában, hogy egy vendéglátóhely egy bizonyos ételre specializálódik, legyen az bagel, saláta vagy tészta. Sokszor kísérletezőként indulnak, aztán egyszer csak megtalálják a megfelelő alapanyagokat, beszállítókat, technikákat, és egyszeriben annak az ételnek a mestereivé válnak. Mi pedig innentől kezdve pontosan tudjuk, hova kell mennünk, ha igazán jó levest, főzeléket vagy gombócot ennénk.

Ez a fajta szemlélet érvényesül a LaPaellában is, ami otthonául ráadásul egy olyan virágzó gasztroközeget választott, mint a Belvárosi Piac. Mi délelőtt 11-kor érkeztünk, és már nagy mozgolódást tapasztaltunk a helyen: Attila, a séf felhúzta a rolókat, rendezkedésbe fogott, elkezdte kipakolni az alátétként funkcionáló fa vágódeszkákat a pultra (hiszen a paella forró serpenyőben kerül majd elénk). Hamar megtudtuk tőle, hogy ő már órák óta a helyszínen van, ugyanis minden reggel frissen készíti a ház ételét, mégpedig kicsit sem elaprózva: egy 20-25 adagos serpenyőben. Ebből porciózza aztán egy kisebb változatba, amit még a tűzhelyen felmelegít és fűszerez, már ha a "Füstölt pirospaprika és újhagyma?" kérdésre igennel feleltünk.

Így került elénk a gusztusosan, rákkal, kagylóval, citrommal szervírozott ebéd, amit bárszéken ülve, tengerparti élményekről sztorizgatva fogyasztottunk el.

Na de mi van pontosan ebben a különlegességben? Például Spanyolországból importált rizs és sáfrány, Franciaországból érkező feketekagyló, valamint fehérlábú ostoros garnéla. Na meg hal, mindig olyan, amit frissen tudnak beszerezni. Mi éppen afrikai harcsás változatot kóstoltunk, és azt kell mondjuk, meggyőzött.

Mivel egyetlen típusú étellel foglalkoznak, kulcsfontosságúnak tartják az alapanyagokat, és ez érződik is. Ezek biztosan ízletesek külön-külön is, de ebben a pillanatban örültünk, hogy így halmozva került a tányérunkra.

Az ízek megütötték a Spanyolországban tesztelt mércét, sőt, kifejezetten eredetinek és nagyon finomnak találtuk az ételt.

Egyetlen számottevő különbség azért könnyen szemet szúrhat, ez pedig az adag. Aki az Ibériai-félszigeten már rendelt paellát, tudhatja, hogy ott emberes méretekkel dolgoznak, sokszor minimum két főre készítik, és ezt egyáltalán nem könnyű aztán elpusztítani. Itt viszont 2450 Ft-ért inkább egy könnyed ebédre kell számítani. Arra viszont tökéletes: egészséges, ízletes, szép és gyors. Minden nap 11-től délutánig kereshetjük őket a földszint végében.LaPaella
Cím: 1054 Budapest, Hold utca 13. (Belvárosi Piac, földszint 28.)
Nyitva tartás: H 11-16, K-P 11-17, Szo 11-15
Facebook