Ma startol Budapest dizájnfesztiválja, ahol több száz tervező több száz programmal várja a kreatívipar iránt érdeklődőket. A kínálatban jó néhány olyan esemény is szerepel, amelyet több dizájner, műhely vagy éppen művész közösen jegyez. Ezek a kooperációk izgalmas kirándulást jelentenek minden közreműködő számára, ahol az eredmény garantáltan friss és izgalmas. Kiválasztottuk a kedvenceinket!

Fabrika X THEFOUR

A Fabrika 20. századi modern bútorokba, lakberendezési kiegészítőkbe lehel új életet, érzékeny, dizájnfókuszú szemlélettel. Vadonatúj limitált szériájú kollekciójuk kialakítását egy hazai divatmárkával, a THEFOUR csapatával közösen készítették el, amelynek tagjai előszeretettel használnak szokatlan alapanyagokat, választanak ritka textileket, nyitottak a kísérleti technikákra, s szívesen gondolnak tovább mintákat, textúrákat. A közös munka eredményeként egy fotelt, öt különféle lámpát és egy komplett párnakollekciót „öltöztettek” fel. A fotel szépséges színátmenetes kárpitot kapott, amely egyébként a divatmárka friss kollekciójában is megjelenik, a lámpabúrák vadonatúj, a THEFOUR elképzelései szerint megformált lámpaernyőt és színben passzoló színes vázat kaptak.

Helyszín: Fabrika, 1068 Budapest, Szondi utca 94/A.Megnyitó: Szeptember 30., 19.00
Nyitvatartás a Design Héten: október 1-2. 12.00-18.00
Facebook eseményMAACRAFT
X Kezemura

A MAACRAFT egy olyan szociális vállalkozás, amelyben autista fiatalok készítenek dizájnerek és más szakemberek segítségével magas minőségű dizájntárgyakat, a Miskolci Autista Alapítvány terápiás kertjében pedig delikátesz termékek – teák, szárított fűszerkeverékek, kekszek – alapanyagait termelik a fiatalok. A brand filozófiájához és működéséhez nagyon közel állnak a Kezemura egyszerű, mégis finom kerámiái. A közös munka nyomán egy komplett kollekció született. Az Összeillő darabkák névre keresztelt projektben egy komplett teaszett született, amely melegséget és nyugalmat sugároz. A készlet faelemeinek megmunkálását, a csomagolást és a teafüveket a MAACRAFT dolgozói készítik, a kerámiát pedig a Kezemura. A bemutató során – az új darabok mellett – kedvezmények is várják az érdeklődőket.
Helyszín: The Garden Studio, 1061 Budapest, Paulay Ede utca 18.
Megnyitó: Szeptember 28., 19.00 Facebook esemény Kezemura 
Blind Chic X Borsos Lőrinc

Jól csengő név a bringás szubkultúrában és a praktikus, sportos táskákat kedvelők között a Blind Chic. Az alapvetően hátizsákokat kínáló márka műhelye már jó ideje a kreatív alkotókat egyesítő AQB-ben található, ahol sokszor nyitott ajtóknál folyik a munka. A különféle műhelyek, stúdiók így testközelből ismerkedhetnek meg egymás munkájával. Hasonlóképp kezdődött a táskamárka képviselőinek és a képzőművésznek a közös gondolkodása is, amelynek kiindulópontját egy alapanyag jelentette. A minikollekció megalkotásánál a Borsos János- Lőrinc Lilla duó egyik korábbi munkája jutott eszükbe, s műteremszomszédok lévén, nem csupán a mintadarabok tesztelésével bízták meg őket, de a kampányanyag koncepciójához és annak megvalósításához is segítséget kértek. A végeredmény tehát tulajdonképpen nem közös munka, inkább egyfajta tükröződése az alkotópáros stílusának és egyik fő „védjegyének”, a fényes fekete festéknek, amit a Paradise Lost című festménysorozatukhoz is használnak, amelyben ismert műremekeket alkotnak újra a figurák kitakarásával.

Helyszín: Art Quarter Budapest, 1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.
Időpont: Szeptember 24., 18.00
Nyitvatartás: Szeptember 24. – október 2. / H-P 14.00-19.00, Sz-V 10.00-16.00 NEDILL food design X various artists

A food design alkalmazott területén a tárgyak étellé, az ételek tárgyakká lényegülnek, s ahogyan már annyiszor, Matók Zsuzsi food designer munkái ismét átlöknek minket a gasztronómia megszokott keretein. A Near Earth Asteroids címre keresztelt, fényre épülő food design kiállítás témáját ezúttal a világűrben sodródó aszteroida felhők adják, melyek olykor elérik a föld atmoszféráját és hullócsillagként égnek el az éjszakai égen. Ezen a kiállításon a tárgyak megízlelhetőek, illatosak, ropognak, olvadnak, sőt fényt is adnak. A meteoritok pulzálva világítják be a kiállítási teret, sőt a látogatók bele is haraphatnak egy-egy ilyen kis testbe, teljesen új nézőpontból kapcsolódva össze a tárgyakkal. A komplex projekt megvalósításában olyan szakemberek működtek közre, mint a legendás Pataki cukrászda cukrásza, Pataki Ádám, Balatoni Brigitta cukrász, a molekuláris gasztronómiával foglalkozó, ifj. T. Nagy Tamás, a Konyha teljes csapata, valamint Francesca Menichelli modell maker.

Helyszín:Konyha felső szintje, Madách tér
Időpontok: Szeptember 25. vasárnap 19:00 szeptember 28. szerda 19.00 Facebook esemény