Mácsai Pál felvezette az idei évadot, a színház életében pedig több változás is várható a 2016/17-es évadban.

Az Örkény Színház még kihasználja a nyár utolsó napsugarait, és már 6. alkalommal megrendezi az erre a napra befüvesített Madách téren az Örkény kertet –megszokott és új programokkal. Ezzel köszöntik az új évadot, amelyben több változás is fellelhető.

Új tagok, új stúdiószínház, új büfé, új előadások és "új" székek.

Új évad – új tagok

Mácsai Pál, a színház igazgatója elmondta, az új évad tervezésébe sok minden közbeszólt, és sok újratervezés történt, többek között a következő évadra csúszik Molnár Ferenc A Hattyúja, Csákányi Eszter térdműtéte miatt, de előrehozták (bemutató október 23-án) az 1956-os forradalom előtt tisztelgő Eörsi István-monológot - Emlékezés a régi szép időkre – Znamenák István főszereplésével és Polgár Csaba rendezésében. A nyár végén nagy sikerrel bemutatott Az ügynök halála és a megfáradt ügynököt játszó Gálffi László továbbra is várja a nézőket, Ascher Tamás ebben az évben is vendégrendez, ezúttal nagy fába vágja a fejszéjét, és a József és testvérei című Thomas Mann-művet állítja színpadra. A mostani évad tehát klasszikusabbra sikerül a tavalyi kortársabb után.

Folytatódik az IRAM, amely a középiskolásokat szólítja meg, ezen belül beszélgetéssorozat indul Előszoba néven.

Élő Költők Társasága"Hatunk egymásra: mi a költőkre, a költők ránk." – mondta Mácsai Pál, miután bejelentette az Örkény egyik idei attrakcióját is, amely az évad derekán, december végén debütál majd videósorozat formájában. Az "Élő Költők Társasága" elnevezésű projektben 25 kortárs költőt, írót kértek fel arra, hogy az Örkény 25 színészének valamelyikéhez írjon egy-egy verset, figyelembe véve a művész személyiségét, hanghordozását, jellegzetességeit. A neveket egy cilinderből húzták ki.

A színház az új évadra 7 fiatal színésszel bővült, a társulat tagja lett Tenki Réka, és 6 nemrég végzett színész is gazdagítja majd jelenlétével az előadásokat: Zsigmond Emőke, Kókai Tünde, Jéger Zsombor, Dóra Béla, Novkov Máté és Patkós Márton.

Örkény kertÉs hogy időben visszafelé haladjunk, most szombaton, szeptember 3-án újra itt az Örkény kert, délelőtt gyerekprogramok, majd zene a felnőtteknek: fellép a Lukács Miklós-

Balogh Kálmán cimbalomduó és a Snétberger Zenei Tehetség Központ hallgatói. A színészek szokás szerint ismét verset mondanak majd a nézőknek, az idei Bartók-év jegyében az esemény pedig ezúttal jobban fókuszál a komolyzenére, érdemes megnézni/hallgatni, ahogy 100 metronóm szólal meg egyszerre, a

Poème Symphonique Ligeti meghatározása szerint "zenei ceremónia" száz, különböző tempóra beállított metronómra. Mára a művet világszerte a kortárs zene egyik mérföldkövének tarják. Fellép Kocsis Zoltán és Ferenczi György és a Rackajam is, és zenélnek majd a színház tagjai is.

A jövőA társulati ülésen megtudtuk azt, hogy mit hoz majd a 2017/18-as évad. Bemutatják végre a megcsúszott A hattyút, és lesz egy nagyszabású premier is, színre viszik Shakespeare IV. Richárdjának mindkét részét, amelyet egymás után, egy este fognak majd játszani, 17:00-22.00-ig. Ezt Nádasdy Ádám épp most fordítja.

Újdonság továbbá, hogy a hírhedten nyikorgós székeket is elkezdték felújítani, igy az első 4 sorban már nem hallatszik az esetleges fészkelődés, és új büfé is lesz. Májusban pedig 5 éves szerződést írt alá a kerülettel az Örkény Színház, és megkapta a már régen használaton kívül és üresen álló Asbóth utcai, egykori Shure Stúdiót, ez a jövőben az Örkény stúdiószínházaként működik majd.