A Nagyvárad tér és környéke még jóindulattal sem mondható gasztroparadicsomnak, a Pumukli ABC-n és a látványpékségeken kívül nem sok a lehetőségünk, ha ennénk egyet. Ez változóban van, hiszen az Ernő utcában körülbelül egy hónapja egy autentikus vietnami étterem várja az ázsiai ételekre fogékonyakat. Nevét Vietnam fővárosáról kapta, ízeit pedig próbálja a legeredetibb módon átadni a budapestieknek, akik akár a már egyre ismertebb pho levesen kívül hanoi specialitást, "bún"-t, vagy egzotikus tésztás, rizses ételeket is rendelhetnek.

Az álomvárosban a nagyon szint alatti kínai büfék és rémes gyrososok helyett talán vietnami levesezők lennének a város fontos stratégiai pontjain (meg persze magyar lacikonyhák). Ugyan itt még nem tartunk, de egyre több a pho-lelőhely, és már nem csak a külvárosi részek eldugott gyártelepeire mehetünk Sriracha szószt nyomkodni a forró, korianderes húslevesbe. A legújabb egységet a Nagyvárad térnél találjuk, az Üllői útról befordulva, az Ernő utca egy újépítésű épületének aljában. A Hànội Xưa nem akar nagy felhajtást, ám némileg kilép a teljesen indokolatlan művirágokkal és kedves, ám cikis dekorációkkal operáló ázsiai éttermek világából, és igyekszik jobban odafigyelni a dizájnra. A fekete-fehér képekkel, komolyabb faasztalokkal és rizslámpákkal már tényleg kitűnnek az általunk is szeretett, ám romantikusan lepukkant egységek közül.

Az étlap a szokásos befényképezett ételek helyett grafikus megoldású, kedves bemutatkozással – ez is szokatlan vietnami létére. A választék éppen elégséges és mind húsevők, mind vegák megtalálhatják a számításaikat, például tavaszi és nyári tekercsekből is készülnek külön vega verziók, így nem kell bemenni a konyhára, hogy a szakácsoknak kézzel-lábbal elmagyarázzuk, hogy tényleg nem eszünk húst (megtörtént események nyomán). A levesek vietnami módra óriásiak – mi "csak" normál adagot rendeltünk, de az is közel egy liter, plusz tészta, hús, zöldségek. Ezek ára 1390-1490 forintig terjed, a hústól függően. A nagyok 1890-2190 forint között mozognak. Mi marhahúsosat próbáltunk (kérhetjük még kacsával és tengeri hozzávalókkal), és nagy örömünkre rengeteg húst kaptunk bele: nem csak kicsire szaggatott rostokat, hanem szépen átfőtt, ízes marhahússzeleteket. Az alaplé nem tolakodó és nem fullad meg senki a sok koriandertől sem. A ház úgynevezett "bún" levese hanoi specialitás, szélesmetélt helyett spagettiszerű rizstésztával érkezik és csirke, fafülgomba, garnéla is kerül az alapváltozatba. Az árak ugyanúgy alakulnak, mint a pho esetében.

Két normál adag levessel is remekül jól lehet lakni, de főétel nélkül nem akartuk otthagyni a Hànội Xưa-t, így egy édes-savanyú, tengeri herkentyűkkel, friss zöldségekkel, mogyoróval szórt rizstésztát (1790 forint) kóstoltunk. Úgy tűnt, kétemberes a porció. Előre figyelmeztettek minket, hogy csípni fog, ami valóban így történt, de a további 4-5 ízzel szép összhangba került minden. Bőségesen találtunk rákot, tintahalat, polipot és kagylót is a színes tésztakupacban. Sok kacsás és pirított csirkehússal készült ételt is rendelhetünk. Szimpatikus, hogy a nagyon erőteljes és sokszor tolakodó fűszerezés helyett egy harmonikusabb, lágyabb ízvilágú konyhát visznek.