Az Art of Freedom hároméves kezdeményezés, célja pedig nem más, mint a fesztivál helyszínének még egyedibbé varázsolása, tehetséges alkotók bemutatkozásával egybekötve. Hiszen mennyivel élvezetesebb a hatalmas terület körbejárása úgy, hogy a színpadok és kempingek mellett lépten-nyomon látványos, élvezhető, időnként használható és nem utolsó sorban fotogén installációkba futunk. Közülük van, ami már harmadik évét éli meg a Szigeten, de a pályázati jellegnek köszönhetően a repertoár egyre bővül. Az Art of Freedom 2016-ban összesen 60 alkotással van jelen, kreatív vezetője pedig Ráday Dávid.

Egy külön blogot is szenteltek az Art of Freedom projektnek, ahol külön-külön is bemutatkozik a 60 alkotás. Közülük 54 projekt magyar, 6 pedig külföldi művészektől, alkotócsoportoktól érkezett a fesztiválra. 2016-ban összesen 200 pályázat közül lettek kiválasztva a legfantáziadúsabb, leglátványosabb, legjobb vagy legmeglepőbb funkcióval bíró projektek. Vannak teljesen a környezetbe olvadó, a fesztivál mindennapjaival együtt élő alkotások, de sokuk méretükből és megjelenítésükből fakadóan leginkább a szabad alkotásra, a fesztivál sokszínűségére reflektál. Mi a funkcióval bíró és a kizárólag dekorációnak kitalált Art of Freedom alkotásokat is ugyanúgy kedveljük, és mindenkinek ajánljuk, hogy nyitott szemmel járjon bulizás közben is. Nappal és éjszaka is, hiszen számos projekt világítása miatt nyer új értelmet és még dekoratívabb valót.

Az alkotásokat Sziget-szerte találjuk, azonban az Art Zone és az A38 sátor melletti placc is sok meglepetéssel is szolgál. Természetesen az installációk akár a sátortáborok között is felbukkanhatnak. Fontos ars poetica az újrahasznosítás is, így a legtöbbük az "upcycling" eszméjében készült. Mutatunk pár megvalósult projektfotót,"természetes környezetükben".