A Bazilika környéke szinte "little Italy" városrészként él Budapesten, az Arany János utca minden szereplőjével, a grandiózus olaszos étteremkomplexumokkal, több trattoriájával, pizzással, fagyizókkal. A minőség nagyon változó, nekünk is megvannak a favoritok, és tudjuk azt is, hogy melyek az ügyetlenebb próbálkozások. Egy hónapja nyitott a Gustolato a Hercegprímás utcában, közel mindenhez, ami olasz, így igazán nincs egyszerű dolguk.

Első körben érdemes definiálni a hely szolgáltatásait: a Gustolato reggeliző, cukrászda, csokoládébolt, fagyizó, étterem, egy helyen. Mindezt pedig úgy nyújtja, hogy tesztünk alapján bizony minden téren profi. A szerteágazó választék sokszor hebrencs és kapkodó, "sokat akar a szarka" effektusba hajlik, de náluk szó sincs erről. Átgondolt, magas minőségű, modern olasz gasztronómiával találkozunk. Első üzleteik Horvátországban találhatóak, s most jött el az idő, hogy Budapest felé is nyissanak. A főnökség csak olaszokból áll, a séf is a pasták szülőhazájából érkezett.A Gustolato vendégtere nem a trattoriák rusztikus vonalát képviseli, inkább letisztultabb enteriőrről beszélhetünk. Belépve először a polcokon sorakozó díszdobozos csokoládék és a méretes fagyis és süteményespult tűnik fel, hiszen az étterem a hátsó részen lett kialakítva. A falról ötletes, külön a Gustolato részére készített grafikára leszünk figyelmesek, s ez a mintázat sok részletben visszaköszön. Tartozik terasz is az egységhez, ahol jó időben elfogyaszthatjuk kávénkat vagy a fagyikat. A pár hetes nyitvatartás ellenére nyoma sincs a kezdeti hibafaktornak, nincs "soft", meg tesztüzemmód, minden a helyére került és flottul megy.Kezdjük a reggelivel, melyből mi egyetlen verziót kóstoltunk meg, de az annyira meggyőző volt, hogy nem is tértünk át a szendvicsekre. Croissant-t kértünk, a hely házi készítésű pisztáciakrémével (600 forint). Képzeljünk el egy, a jól ismert olasz mogyorókrém állaga felé hajló, csupa pisztáciás, édes, de nem gejl krémet egy vékony "héjában" roppanós, ám inkább foszlós, vajas croissant-ban. A krémből különböző koncentrációjú mogyorós verziókat is tartanak, és külön is megvásárolhatjuk őket. Valahogy azt sejtjük, hogy ahogy bejáratódik a hely, szinte budapesti programpont lesz a pisztáciakrémes croissant elfogyasztása a Bazilika lépcsőin. Kávéban erősek, a sima eszpresszótól (390 forint) a fagyival kínált affogatóig (800 forint) mindent megtalálunk.

Délben ebédmenüvel készülnek: 1590 forintos áron két fogást kapunk, déltől 15:30-ig bezárólag. Mi a fix étlapról választottunk, hogy az állandó ételeiket megismerjük. Az étlap nem tartalmaz sok tételt, láthatólag jól átgondolták, viszont céjuk volt pár olasz-magyar fúziós ételt is felvenni a repertoárba. Így jelenik meg például a mangalica húsa. Előételképp keserű mandulás vöröstonhalat kóstoltunk, mézes-narancsos dresszinggel (2800 forint). Ezután szükségesnek éreztünk kipróbálni egy házi tésztát, ami vargányás tagliatelle lett (2800 forint). A házilag készült tészta szép sárga színét a tojás adta.

Ráadásul a vargányás-petrezselymes ízvilág is szupernek bizonyult. Nyilván kihagyhatatlan volt a pizza is, az articsókával is gazdagon pakolt capricciosa (2400 forint) vékony, roppanós tésztájú és kiváló alapú volt (sugo és rengeteg sajt).
Cukrászdájukban nagyon sok a pohárdesszert és a tortaszelet, de mi nyár lévén a fagyikat teszteltük. Natúrabb vonalat visznek, ez látszik a fagylaltok színén, és érződik az ízeken is. Csak az van benne, aminek lennie kell: a gyümölcsös verziók vizes alapúak, míg a többi tejes. Az adagok óriásiak (7,5 dkg/ gombóc!), az ízek nagyszerűek. Mangó, kókusz, mandula, fánk, olasz Baci csoki és sima csokoládé, csak hogy párat említsünk. 700 forintért már fagylalttúladagolás léphet fel. De sokat kell kóstolni, mert tényleg izgalmasak az ízek.Ahogy írtuk, csokoládéval is foglalkoznak: szép dobozokban árulják saját bonbonjaikat és kimérve is vásárolhatunk csokit. Elég exkluzív ajándék, pláne édességrajongóknak. Ezenkívül széles a borválasztékuk, és koktélozni is betérhetünk majd hozzájuk.