Julius Popp nagyszabású, helyspecifikus installációjának felavatásával vette kezdetét az idei Dunapest összművészeti fesztivál. A Bit.Fall című munka egyszerre különleges metafora és egy látványos vízfüggöny: a lehulló vízcseppek folyamatosan változó, „folyékony” szavakat formálnak – amely a naponta ránk zúduló információáradatot szimbolizálja, amiből egy folyton változó valóságot építünk. Emellett itt figyeltünk fel először aVaLyo különleges "Skubi dobozaira" is.

Popp "vízesése" úgy van programozva, hogy értelmes és gyakran használt szavakat halásszon ki a hazai internetes portálok cikkeiből, amiket a lehulló vízcseppek formálnak meg. A művészt elsősorban nem a jelentésük, inkább a háttérben zajló digitális kommunikációs struktúrák és azok vizualizációja érdeklik. A Bit.Fall tökéletesen testesíti meg a társadalomban bekövetkezett változások és a folyamatosan hömpölygő adatforgalom közötti összefüggéseket.

A VaLyo-féle Skubik pedig olyan dobozok, amelyekben több rétegben, művészeti eszközökkel jelenítették meg a résztvevők személyes dunai élményeit. A rétegek áttetszőek, így a térhatás is érvényesül. A dobozban megjelenhetnek szövegek, alakok, feliratok, tárgyak. A Skubi dobozokba egy résen át lehet bekukucskálni, és a fény felé fordítva megelevenednek a történetek. Ha éjszaka találnál Skubi dobozt, használd a telefonod lámpáját fényforrásként. A kiállítás keretében közel száz Skubiban száz élmény található a Ludwig Múzeum előtt, a Haller utcánál, Boráros térnél, Duna-korzón és a Lánchíd pesti oldalánál.

Az installáció 2016. július 31-ig látható a Ludwig Múzeum előtti téren. A Skubi dobozokba pedig 2016. július 17-ig lehet betekinteni, amely napon egyébként délután öttől tárlatvezetés is lesz az alkotókkal – szintén a Ludwig Múzeum előtt.