Művészek találkozóhelye volt, egy „cukrásztörténeti” esemény is kötődik hozzá, és régen alagút kötötte össze a szemben álló Nemzeti Színházzal. A mai József körút 4. alatt, egy századfordulós szállodaépületben jártunk, amely az igényes felújítás után méltó környezetben várja vendégeit – most pedig mi is bejárhatjuk a Budapest100 hétvégéjén.

Az épület 1894 és 1895 között épült fel a neobarokk és neorokokó stílusban alkotó Schannen Ernő tervei szerint. A megbízó Rémi Róbert – egy tehetőssé vált keményítőgyáros, aki nevét Auspitzből magyarosította – szállodát építtetett a telken gyermekei számára. Bár jómódú ember volt, erre az építkezésre a gyerekek nagybátyjának örökségéből lett anyagi forrása.

A hotelt – melyet minden utódja egy kilenced arányban birtokolt – családjáról Rémi Szállónak nevezte el. Gyerekei közül többen is a vendéglátásban maradtak, a család üzemeltette többek között a Duna-korzó egyik leghíresebb helyét, a Hangli nevezetű kioszkot, ami a mai Vigadó téren állt.

Az új épület Sivirsky Antal építőmester vezetésével épült föl és 1895. december 20-án nyílt meg. A korabeli sajtó a város legelegánsabb szállodájának tartotta, a vendégek kényelmét ráadásul akkoriban luxusnak számító angol mosdó, állandó meleg és hideg víz, villamos világítás, központi gőzfűtés és valódi „vacuum cleaner” is szolgálta.

A bejárati ajtóval szemben találjuk a központi lépcsőházat, mögötte belső udvart és télikertet láthatott a korabeli látogató, ettől jobbra és balra pedig étterem, illetve kávéház működött.

Az egész épületre jellemző volt a nemes anyagok, a nemes-, karszt- és süttői márvány, a Zsolnay-féle majolikák használata. A terazzo padlókat a Magyar Királyi Operaháznál is dolgozó olasz Luigi de Pol cége készítette. Az étteremben Thonet-féle hajlított fabútorokat és Hüttl Tivadar-féle porcelánokat használtak.

Ezeket az anyagokat, berendezési tárgyakat – ahol lehetett – a 2012-es, teljes körű rekonstrukció során is szépen felújították, illetve megőrizték. Az étterem fölött még az eredeti ólomüveg tetőt találjuk, a lépcsőházban az eredeti korlátok és kandeláberek állnak, de megcsodálhatjuk a nagyméretű velencei tükröket is.

Egykor a föld alatt átjáró vezetett a Népszínházba, a későbbi Nemzetibe, ami a mai Blaha Lujza téren állt. A művészvilággal nemcsak jelképes volt a kapcsolat, sokan a törzshelyüknek tekintették a szálloda kávézóját, gyakran megfordult itt többek között Tóth Árpád és Karinthy Frigyes is.

A szállodához egy gasztronómiai-kultúrtörténeti emlék is kapcsolódik: a híres cigányprímás, Rigó Jancsi állítólag az itteni cukrászt kérte meg, hogy varázsolja el újdonsült feleségét egy új süteménnyel – ami azóta is őrzi nevét.

Érdemes lesz tehát a Budapest100 hétvégéjén, 2016. április 16-án és 17-én a 12 és 18 óra között, óránként induló épülettörténeti sétára ellátogatni. A házról további információkat szerezhetünk a Budapest100 honlapján.

A cikk megírásához köszönjük Görbe Márk művészettörténésznek, a Budapest100 kutató önkéntesének segítségét, aki az építtető Rémi család leszármazottjaként a videónkban is megszólal.