Hlinka Zsolt ezúttal a több mint 100 éves Nagykörút épületeinek belső udvaráról készített fotósorozatot.

Nemrég ért véget a Budapest100program, mely a Nagykörúttal foglalkozott, most pedig újra fókuszba került a körút, hiszen Hlinka Zsolt fotói különleges ábrázolásban mutatják be a régi házak belsejét. Hlinka különleges épületbeállításairól már mi is írtunk korábban, a mostani fotósorozatról pedig beszámolt a Desingboom is. Az épitészeti és dizájnoldal kiemeli: a képeken a különleges beállításnak köszönhetően olyan általában rejtve maradt részletek is nagyobb hangsúlyt kapnak, mint a téglafal, a liftszegély vagy az ablakok keretei.

A budapesti Nagykörút 1896-ban épült, mára pedig már a főváros egyik legforgalmasabb szakasza, öreg épületekkel. Hlinka Zsolt fotós most ezeknek az épületeknek a belső udvaráról fotózott az ég felé, így jól kivehetővé vált a házak és a gangok által határolt felületek formája. Ahogy azt az oldalán olvashatjuk, a nagykörúti épületek, mint a a fotósorozat helyszínei, a nézőpont miatt új értelmet nyernek, és ezzel kimozdítják a befogadót a térérzékelés megszokott keretei közül. Az épületek keretbe foglalják az eget, így a fotókat nézve zárt, geometrikus formákat kaphatunk az ég egy szeletéből. A fotós szerint "olyan érzésünk támad, mintha az épületek az ég végtelenjébe vezető alagutak lennének", ez az időtlenség pedig még jobban kiemeli ezeknek a fiatalnak nem mondható épületeknek a korát.

Ha pedig szeretnénk még varázslatos épületfotókat nézegetni, érdemes meglátogatni Czigány Ákos oldalát és fotóit, az Egek – Hommage á Hiroshi Sugimoto című sorozatának több darabját nemsokára New Yorkban állítják ki.