Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Halkakas terasz a Széchenyi-hegyen – tudjuk, hol lazítasz idén nyáron

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2016. 04. 25. 19:16

Rendhagyó helyen, szuper koncepcióval nyitotta meg tavaszi kezdő szezonját a Veres Pálné utca Halkakasának kistestvére, a terasz. Ahelyett, hogy frekventált belvárosi helyen vagy stílszerűen vízparton állították volna fel hipermodern food konténerüket, inkább a hegyvidéken, azon belül is a Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomásánál kötöttek ki. Ennél zöldebb övezet aligha van, a hangulat természetközeli és egyben retró is, ha a vasútra gondolunk, viszont az ízek nagyon is maiak, a hangulat pedig magáért beszél.

Terasz, rooftop bár, kis kert – ezek azok a helyek, amiket gyakorlatilag nem nagyon lehet megunni, hiszen tavasszal ők rángatnak ki minket a sötét télből, és nyáron ezeken a helyeken tudunk igazán jókat lazítani, még akkor is, ha a városban kell maradnunk. Nem nagyon volt még példa rá, hogy arról írtunk, hogy a XII. kerület erdeiben is dübörög a street food-forradalom, vagy hogy Csillebércen egymást érik a specialty kávézók. A halkakasos Lévai Zsuzsi a fesztiválozók etetése után egy sokkal jobb ötlettel állt elő: a könnyebben elkészíthető halas fogásokkal beveszik a Széchenyi-hegyet. Ezzel még eggyel több indokot adva ahhoz, hogy nyáron gyermekvasutazzunk, kiránduljunk arrafelé.

Halkakas terasz a Széchenyi-hegyen – tudjuk, hol lazítasz idén nyáron

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A vasút végállomásánál egy kisebb placcot bérelnek, ahol felállították az elképesztően modern, két oldalán is lenyitható konténert, kitettek elé néhány asztalt, és felhozták azokat a nagyszerű halas ételeket, melyeket nemcsak éttermi körülmények között lehet kényelmesen fogyasztani, hanem például pénteken, a munka befejeztével, barátokkal, néhány laza rozéfröccsel megtámogatva. A Halkakas húsaira Zsuzsi halászati szakember édesapja a garancia – náluk nem lesz iszapízű, kétes eredetű halhús, csak kiváló minőségű. Ahogy ezt egyébként éttermükben már bizonyították is. Hozzájuk azok is nyugodt szívvel betérhetnek egy fish&chipsre, akik annyira nem rajonganak a folyami halakért, mert az ízek tényleg nem tolakodóak.

Halkakas terasz a Széchenyi-hegyen – tudjuk, hol lazítasz idén nyáron

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Sőt! Mi harcsagyrost (1850 forint) ettünk első körben, mely görög fűszerezésű, kicsit odakapatott harcsából készül, és tzazikivel érkezik. Ott ropog, ahol kell, éppen annyira "halízű", amennyire lennie kell. A legnagyobb kedvencünk mégis az angol street food magyarosított változata, a ház fish&chips-e (1850 forint) volt, melynek bundájába a náluk is kapható duplaköleses sörből is került. Remuláddal érkezett, olyan tétel ez, aminek nehéz abbahagyni a dézsmálását. Az a fogás, amire akkor is jó lenne rájárni, ha nem te rendelted... Megkóstoltuk még a hely egyetlen halmentes fogását, a bivalyburgert is (1550 forint) melynek húsa szintén ellenőrzött gazdaságból érkezett. Muszáj egyszerűen egy ilyen fogást is tartani azok számára, akik mégsem a halra indulnak, hanem a hely szelleme vonzotta őket. Az ételekhez szép borokat is rendelhetünk, és tényleg ajánlatos legalább egyszer a Széchenyi-hegyen naplementézni, ha csak egy pontyropogós (900 forint) mellett is – ezt is megkóstoltuk, és bár annyira nem rajongunk ezért a halért, remek sör/borkorcsolya!Zsuzsiék tervei közt szerepel a lokációból adódóan, hogy bulikat is rendezzenek a teraszon – a decibeleket végülis csak a Gyermekvasút ütközői állíthatják meg, tehát nagyon jó kis ötlet ez is. A tavaszi időszakban (április-május) péntektől vasárnapig üzemelnek, míg nyáron egész héten látogathatjuk majd a Halkakas teraszt.

Hasonló tartalmak

Admin mode