"Sharing is caring" – tartja az angol mondás, ami szabad fordításban annyit tesz, hogy ha megosztod, amid van, azzal törődsz másokkal, és ez jó érzéssel tölt majd el. Sok közösségi kezdeményezés alapul a megosztáson, már nemcsak nyugaton, hanem nálunk is. Legyen szó a rászorulók segítéséről vagy például lakóközösségek összehozásáról. A Lövőház utcában a kettőt ötvöző, elképesztően kedves gesztussal találkozunk. Gratulálunk mind a közös képviselő remek ötletéhez és mind a ház, illetve a környéken élők szolidaritásához. Még több adománypolcot Budapest utcáira!

Berlin például élen jár az innovatív ötletek megvalósításában, joggal nevezhetjük a német fővárost "givebox nagyhatalomnak", hiszen a közterületen elhelyezett adománydoboz/-polc jelenség eleve tőlük indult világhódító útjára. Franciaországban is sok helyen találkozhatunk pop-up jelleggel fel-felbukkanó givebox polcokkal. Budapesten egy ideje a Lövőház utca 29. szám alatt lévő kis szekrény várja az adományokat – meleg ruházattól a könyveken át – a ház lakóitól és a környékbeliektől is. Illetve minden olyan használati tárgyat otthagyhatunk, ami nekünk már felesleges, mert biztos vannak, akiknek sokat segíthetünk ezzel.

A társasház közös képviselője hívta életre ezt a mind szociálisan, mind akár fenntarthatóság szempontjából is fontos és szerethető kezdeményezést. A polc felett elhelyezett információs táblán felhívják a figyelmet arra is, hogy csak működő tárgyakat, tiszta ruhákat helyezzünk el a giveboxba.

A Lövőház utca kellemes és élhető környékké vált az elmúlt időkben, sok kávézóval, pékséggel, street food hellyel és bolttal, ez a gesztus pedig még nyilvánvalóbbá teszi, hogy jó fej a lakóközösség is. Élén a 29-es számmal és haladó, tudatos közös képviselőjével. Még több ilyet Budapestre!