Ugyan nem végeztünk reprezentatív felmérést, de szinte biztosan állítható, hogy az emberiség nagyobb része a tél végeztével kezdi meg "tavaszi hadjáratát", azaz vonul be az edzőterembe, hogy felkészüljön a strandszezonra. Ezúttal a budapesti egyetemek edzőtermeinek kínálatából szemezgettünk, mert akadnak köztük olyanok, melyek nem csupán a hallgatók, hanem bárki számára elérhetőek és megfizethetőek.

Elöljáróban annyit, hogy több fővárosi felsőoktatási intézménynél érdeklődtünk konditerem-ügyben. Volt, ahol megszűnt az edzőterem, máshol "külsősök” nem emelgethetik a tárcsákat, míg akadt olyan egyetem is, amely icipici helyiséggel tud csak szolgálni, ráadásul a városközponttól messze.BEAC: egyszerű, de nagyszerűAz ELTE legendás Bogdánfyúti sportközpontjának konditermére is illik a fentebbi jelző, úgyhogy ha ezt választod, családias körülményekre számíts. Az évtizedek óta meglévő BEAC-csarnok folyosóin útbaigazítás nélkül könnyen el lehet tévedni, tehát ha először jársz ott, kérj segítséget, hogy melyik következő lehetőségnél fordulj jobbra.

Tornatermi feelinggel és illatfelhővel bíró kis szobákban emelgetheted a súlyzókat itt. Akadnak komolyabb gépek és egészen egyszerű szerkezetek is. Külön szobákat tartanak fent a kettlebelles edzéshez, valamint szintén elkülönítve taposhatod a pedálokat a spinningórákon. Ott jártunkkor jóféle post-grunge zene szólt a hangfalakból a szokásos konditermi tuctuc helyett, ami lehet, hogy véletlen, mindenesetre talán jobban illik az erőkifejtő mozdulatokhoz.

A BEAC egyébként a hallgatói igényekhez igazítva személyiedzéssel bővíti portfólióját: edzettségi és elvárási szinttől függően 7 csomagból lehet választani (a legolcsóbb 8990 Ft). A konditerem vizsgaidőszakban és a szünetekben is állandó nyitvatartással üzemel. Fontos tudnivaló, hogy kizárólag éves vagy féléves bérlettel vehetőek igénybe a szolgáltatások.
ELTE-BEAC1117 Budapest, Bogdánfy Ödön út 10.
WeboldalFacebook-oldal
BME: modern és igényesA XI. kerületben négy éve működik Budapest legmagasabb színvonalú egyetemi sportközpontja, amely a BME égisze alá tartozik. A BertalanLajos utcában az aikidótól a ricochetig tucatnyi sportággal köthetsz közelebbi ismeretséget. A recepción készségesen és igen segítőkészen fogadják az első alkalommal odatévedőt, és minden részletre kiterjedő útmutatással engedik tovább a vendéget. Az öltöző szép tágas, onnan kilépve a falakra rajzolt, régi Telesportban látott kis sportoló figurák segítenek a tájékozódásban. Az első szinten saját termet kaptak a kardioedzésekkel készülők, akik több futó- és evezőpadokon formálhatják alakjukat.

Maga a konditerem itt is több szobát foglal magában; igen komolyan felszerelve, bőséges választékkal, hatalmas tükrökkel. Ha nem saját magadat sasolod edzés közben, ráláthatsz a röplabda- és a floorballpályákra, és az ott zajló meccsekkel kötheted le a figyelmed. A lehetőségekhez képest, amikor egyszerre sokan edzenek, kicsit talán túlzsúfoltnak tűnik a hely, de ez legyen a legnagyobb baj.

"Minden sportrajongó megtalálja a számára ideális mozgásformát a rendkívül jól felszerelt és kulturált BME sportközpontban. Én jógára járok, az a hét fénypontja, amikor úgy megyek be órára utána, hogy üres a fejem es könnyűnek érzem magam. Szerintem ezt bárki elmondhatja, aki időt szán egy kis mozgásra, és lenéz a terembe. Jó helyen van a sportközpont, a vagy a Móricztól mindössze pár perc sétára, és tényleg mindent ki lehet próbálni. Falat mászni is voltam, imádtam!” – ezek a BME egyik hallgatójának, a Bertalan Lajos utcában gyakran megforduló Ágnesnek a szavai.

BME-seknek 1080 Ft, az intézményt csak kívülről ismerőknek 1800 Ft a napi beugró.
BME Sportközpont Facebook oldala