Nicole Kidman és Tom Cruise főszereplésével mutatták be annak idején a nagy sikert aratott Tágra zárt szemek című Stanley Kubrick-filmet, amely Arthur Schnitzler Álomnovellája alapján készült, ahogyan a Trafóban játszott Dollár Papa Gyermekei új darabja is. A "színház a színházban" előadásban adott tehát egy házaspár, színészek, kapcsolatuk a kihűlés szélén, és éppen egy szintén furcsa viszonyrendszerben lévő férfi és nő szerepét próbálják a teremben. Ennek vagyunk szemtanúi.

Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás társulata, a Dollár Papa Gyermekei a Család-trilógia lezárása után Arthur Schnitzler Álomnovellájából építkezik, és ennek a darabnak a próbafolyamatába pillanthatunk bele. Már az előadás címéből kiderül, hogy nem az átiratot láthatjuk, hanem az előadás próbáját. Biztos sokan emlékszünk még a Tom Cruise és Nicole Kidman szereplésével bemutatott Kubrick-filmre, a Tágra zárt szemekre. Ennek a sztoriját dolgozza fel az előadás, szinte szóról szóra.

Beülünk a Trafó emeleti próbatermébe, Ördög Tamás és Urbanovits Krisztina már a teremben, a hűtő mellett ácsorognak. Ördög átveszi cipőjét, behúzza a függönyt, kezdődik a próba. Vagy az előadás. Ez ekkor még nem derül ki.

A díszlet egyszerű, szinte nincs is. Egy hűtő, egy tévé, ezek valószínűleg amúgy is itt szoktak állni, valamint pár színes papírmaszk.
A tér egy próbaterem (és tényleg), nagyjából kör alakban elrendezett székekkel, melyeket kettesével-hármasával helyeztek szorosabban egymás mellé. A történet a Kubrick-filmből sokak számára már jól ismert: egy házaspár kihűlőfélben lévő kapcsolata és a jobbra, szebbre, többre vágyás, amely furcsa vizekre viszi a két főhőst, Rolit és Annamarit.

Amikor Láng Annamária megérkezik a próbára, még mi sem tudjuk, mennyire leszünk bevonva. Láng hiperérzékenyen alakítja a Nőt, aki néha erős, néha taktikus, néha összeomlik és néha kacér.

Urbanovits Krisztina a súgó szerepében, a maximalista és kiégett, az unalmasságtól rettegő rendező Rába Roland hízelgő és kegyetlen egyszerre, és annyira remekül civil, hogy az néha már összezavar.

Ördög Tamás pedig a totális hétköznapiság hajszálvékony fonalán egyensúlyoz – szép sikerrel.

Adott egy orvos (Rába Roland) és felesége (Láng Annamária). Bill, az orvos épp hűségét bizonygatja, mikor beteghez hívják, és a feleségre féltékenységi roham tör, a doktor pedig az utcákon bóklászik, mikor felhívja magához egy fiatal prostituált – akit szintén Láng Annamária alakít. Ezt követően összefut a szintén Ördög Tamás által megformált régi baráttal, aki által belecsöppen egy szexorgiába – itt válnak majd főszereplővé a papírmaszkok.

A két színész házasságának elszürkülése egybemosódik a szerepbeli pár konfliktusaival. Hármas hurok ez. Mintha maguk a színészek önnön bábjaik mozgatói lennének. Az egész előadás erősen és zavarba ejtően civil, a színészekkel együtt.

Érdekes szeletét mutatja meg a rendezés, hiszen ha beülünk egy színházba, már egy kész terméket kapunk, pedig minden esetben számos próbafolyamat, esetleges súrlódások és feszültségek töltik meg a termet, melyből a néző mindig kimarad. Szépen csúsznak át egymásba a szintek. A játszó színészek és szerepük fokozatosan eggyé válik, és szinte filmszerűen mosódnak egyre ködösebben össze a szerepek alakítóik jellemével, viselkedésével.

A filmes érzet ellenére Ördög Tamás egy puritán, nyers valóságba hozza be a nézőt.

Mikor elhangzik Rába monológja, melyben felteszi a kérdést, hogy unalmas-e az élet, a teremben megfagy a levegő. Ő az egyetlen, aki néha kilép ebből a körből. Adódnak kényes és kellemetlen, meztelen pillanatok, nemhiába a 18-as korhatár, de ezekből kimozdít minket a próbába való visszahelyezkedés. Egy színész története ez, aki kiégett, már nem vicces többé. Rolinak muszáj visszatérnie és bizonyítania, és a tét annyira maximalistává teszi, hogy már mindent elsöpörve csak a darab sikerére fókuszálna. Ha nem zökkene ki ő is folyton, a nézőhöz hasonlóan.
Nyers, natúr és emberi előadást látunk, drámázásokkal, hisztikkel, szeretetre vágyással, a való életünkből is ismert érzésekkel. Szilánkokként mutatkoznak a háromrétegű jelenetek. Töredezett életek egy töredezett előadásban, amely mégis így komplex.Dollár Papa Gyermekei: a TÁGRA ZÁRT SZEMEK próbája
Színészek: Láng Annamária, Rába Roland, Ördög Tamás, Urbanovits Krisztina
Rendező: Ördög Tamás Trafó Stúdió, április 4., 11., 20:00, május 2., 19:00, május 9., 19:00, 21:00