Egy külföldi oldal, a The Calvert Journal összegyűjtötte azokat a magyar fotósokat, akiknek a szemszögén keresztül akár a Budapesten élők, akár a turisták talán közelebb juthatnak Budapesthez.

Egy országot vagy egy várost nemcsak az építészete, a nevezetességek és az emberek határozzák meg, hanem többek között azoknak a művészeknek a munkája is, akik itt nőttek fel, és ha már le is telepedtek azóta külföldön, valaha mégis budapesti levegőt lélegeztek, ebben a városban mozogva alkottak, és az ő szemükön át talán mi is többet láthatunk és érezhetünk meg a "magyar valóságból". A cikk Budapest fotósainak egyedi látásmódját próbálja felfedni és "leleplezni".Bakonyi BenceBakonyi Bence fotóin a táj és az ember áll a középpontban, munkái a befogadót a horizont vizsgálatára készteti. Bakonyi különböző helyszíneken fényképez, Seque című sorozata például Kínát mutatja be. Az elhagyott tájak bemutatásával a fotósok természettől való elidegenedését szeretné bemutatni.Puklus PéterPuklus Péter bár leginkább fotográfusi munkájáról ismert, művészeti elrendezésű fotóin tárgyakat és szobrokat állít be. Szenvedélyei a fotóalbumok, 2016-ban jelenik meg legújabb összefogó gyűjteménye, mely Közép-Európa történetének felfedezéseit és hagyatékát tartalmazza majd.

Andi GvGáldi Vinkó Andi London, New York és Budapest között ingázik, fő érdeklődési köre a kultúránkban elterjedt jelenség, az internetfüggőség és annak hatása. A hétköznapi életben felbukkanó szürreális és váratlan helyzetek, és korunk nőisége foglalkoztatják, első albuma, a Paradisco egy szociológiai portésorozat.Bartha MátéBartha Máté munkája során a városi hatásokkal, és a városi térben előforduló emberi jelenléttel foglalkozik leginkább, fotózott már New Yorkban és Indiában, de természetesen székhelyén, Budapesten is. A magyar fővárosról szóló sorozata 2014-ben jelent meg album formájában, melyben Budapest egy tükörként mutatja meg a társadalmat és Bartha művészi látásmódját.Halász DánielHalász Dániel az emberi természetet vizsgálja közelről, fotózta Uganda és Dél- Szudán őslakosait, a New York-ban élőket, de a legszegényebb negyedekben élő budapestieket is. Ezek által az emberi interakciók által vizsgálja és kutatja a társadalmi illetve politikai tényezőket a hétköznapi ember életében. E munkáival demonstrál a szabad és személyes művészetért.Fátyol ViolaFátyol Viola különböző közösségek rejtett értékeit kutatja, kezdte ezt saját családján, legközelebbi rokonain gyermekori emlékei és fotói segítségével. Legutóbbi projektje egy Kelet-Magyarországban található kis falu kórusával foglalkozik, melyben a nemzeti identitást és a hovatartozást vizsgálta.Perlaki MártonPerlaki Márton munkája egyszerre elbűvölő, fájóan tiszta, zavaros és furcsa. Szürreálisan helyez egymás mellé szokatlan perspektívákban tárgyakat, és ezzel a vizualitáson túl szinte fizikai hatást is gyakorol a befogadóra. "Éles látása" divatmunkákba is belevitte, többek között Helmut Langnak is készített reklámkampányt.Gárdi BalázsGárdi Balázs általában nem marad hosszú ideig Budapesten: a Kaliforniai Oakland-be tette át bázisát, legfőbb érdeklődési területe a világválság, és ennek hosszú távú hatása az országokra.Balázs MátéBalázs Máté fotóin a hangsúly az érzékelésen van: különböző perspektívák és formák manipulásával próbál hatást elérni, és a vizuális felfedezést fejleszteni.Vékony DorottyaVékony Dorottya nem fél a befogadó tudatalattijában lévő sötét kis sarkokba behatolni, és azokra hatni, képei szürreálisak, furcsák és olykor taszítóak, provokatívak is. A legutolsó sorozatában egy tisztánlátóról készített fotókat, aki magányosan él egy portugál szigeten.Kudász Gábor ArionKudász Gábor Arion elhagyott menekülttáborokban fotózott sokat, valamint nyugodt éjszakai tájakat vett az objekív célontjába, hogy megmutassa, hogyan hatunk környezetünkre. Egyik helyszíne egy téglagyár volt, ahol a technológia szerepét vizsgálta.