A Vadász utcából vagy a Hold utcából belépve azonnal szuper hangulat fogadott minket a Töltött Hold nevű legújabb budapesti gasztroeseményen. Jó ebédhez szólt a zene, rengeteg ember várakozott a piac saját egységeinél, és még többen kóstolgattak, érdeklődtek a vidéki és vendégstandoknál. Úgy érezzük, ezzel az eseménnyel végre révbe ért a Belvárosi Piac, és bízunk benne, hogy tényleg hagyománnyá válik az „evőbuli”, akár évente több alkalommal is.

A Belvárosi Piac talán ezen a hétvégén válik először olyanná, amilyenné a többen megálmodták, amilyennek mind a termelők és vendéglátók, mind a vásárlók szívesen látnák. Amilyenek az úgynevezett food court-ok az európai nagyvárosokban, szinte minden nap. Mi is nagy érdeklődéssel figyeltük a Töltött Hold előkészületeit és vártuk, hogy vajon hogy fog sikerülni a hétvégi nagy evés.


A nyitást követően, ebédidőben látogattuk meg a fesztivált, hogy kipróbáljuk a választékot, s most rendhagyóan főleg a vidéki éttermekre, termelőkre fókuszáltunk, hiszen a vendégek azok, akikkel kevesebb alkalommal tudunk találkozni. Amellett, hogy a budapesti ínyenceket arra sarkallja a számos vidéki top étterem, hogy igazán érdemes hozzájuk ellátogatni, természetesen a Belvárosi Piac fix szereplői is lelkesen készültek a gasztroeseményre.

Végigkóstolni persze kvázi lehetetlen a választékot, jó, ha már előre tájékozódunk, hogy mik azok, melyeket mindenképp meg szeretnénk ízlelni, de természetesen a helyszínen lehet imporvizálni, hiszen a látvány és az illatok sok esetben letéríthetnek a tervezett útról.


A Séf utcájában például kóstolhatunk Szent Jakab kagylóval kínált disznósajtot, a Buja Disznó rántott húsokkal, a MoszkvaTér pelmenyivel, levesekkel, vodka alapú koktélokkal, Szabó Győző és konyhája ötféle Steambooval, a Vörös Homár osztriga fesztivállal, a Fritú disznótoros lángossal, a Panificio il Basilico sonkákkal, sajtokkal, péksüteményekkel készül. De mi a helyzet a vidék ízeivel?A földszint nagy része a vendégekről szól: termelőkről és éttermekről egyaránt. A termelők közül nagyon kedveltük a Derecskei Gyümölcsös leveit: az almát, a meggyet, a cékla-almát és az alma-homoktövis verziót. Kolbászért Buza Sándorhoz mentünk, akinek legjobban a mediterrán szalámija ízlett. Chiliben a szentlőrinci Chilion-os fiúk viszik a prímet: háromféle terméket kóstolhatunk náluk, kölesgolyóról. Mi a "Jolokia"-ra szavazunk. Nagyon paprikás, nagyon ízes, levesbe szuper lehet. Aki különösen vonzódik a csípőshöz, szombaton a Bull's Eye Grill&Steak House-ban 17:00 órai kezdettel chilievő bajnokságot tartanak.


Rácsodálkoztunk a Magos Varázs egészséges nassolnivalóira: zabkekszek, és egyedi eljárással készülő sós magvas finomságok várják azokat, akik figyelnek arra is, hogy mit ropogtatnak az étkezések között. A Bee-Hungary mézei közül érdemes megkóstolni a facéliát és a mézharmatot is. Sajtok közül a Vászolyi Sajtmanufaktúra termékeit kóstoltuk, melyek közül a Balatoni csemege sajt és a Szent Jakab Sajt volt a legmeggyőzőbb számunkra. A Süß bonbonokkal készült: a liofilizált málnával borított trüffel, a marcipános-barackpálinkás, vagy a gránátalmás is jó választás. Meglepő innováció a Nadaps Kapolcsról: ők mézesített zöldségekkel foglalkoznak. Céklát, sárgarépát, zellert, csicsókát ehetünk különleges eljárással elkészítve. Nagy kedvencünk lett Veres Kata és Marmalady's nevű termékcsaládja: fűszeres mustárokat kóstoltunk nála.

A vidéki éttermek közül a soproni Erhardt kacsacombját és malacsültjét kár lenne kihagyni a kóstolásból. Nagyok az adagok és a túlbonyolítás helyett egyszerűen, de a legszuperebb alapanyagokkal, hibátlanul lettek elkészítve a finom húsok. Nagyon szerettük még a Baricska Csárda

Keleméri birkapörköltjét házi savanyúval, illetve a Chianti Töltött Holdas fogása, a szarvasgombás mangalicapofa sztrapacskával, juhtúróhabbal is igen meggyőzőnek bizonyult. A Bock Balaton harcsából készült halászlével érkezett a Belvárosi Piacra, a debreceni IKON mangalicarilettjét marinált lilahagymával ettük, stílszerűen páros debrecenit is kínálnak, ami kívül ropogós, belül foszlós pékáruval és mustárral alkot egységet. A bázakerettyei Bonne Chance szarvaspörköltje tejfölös dödöllével nagy kedvencünk lett, a Márga Bisztróban aranyló hallevest és omlós tokhalat ehetünk, a Kishableány pedig harcsahurkás hot doggal érkezett.


Igazi különlegesség még a Kira Vendéglő, mely az első magyar cigányétterem, Békésről. Óriási adagokkal, házias ételekkel készültek, úgy, mint a töltött káposzta csülökkel vagy a pacalpörkölt.

Mindehhez sokféle bort, pezsgőt vagy gyümölcslevet választhatunk kísérőnek. A választék nagyon gazdag, a termelőkkel és vendéglátókkal jó beszélgetni és tényleg egyedülálló volt a hangulat, már péntek délben is. Mindenképp érdemes ellátogatni a Töltött Holdra, mely nagyon reméljük, hogy első rendezvénye után hagyományt teremt majd a Belvárosi Piacon.

Nyereményjáték!

Helyes válaszadóink között 2X2 személyes Töltött Holdas kóstolást sorsolunk ki a hétvége folyamán a Chianti/Baricska Csárda/Bonne Chance Belvárosi Piacos vendégpultjánál! A megfejtéseket kommentben várjuk (Facebook és a cikk alatt), a nyerteseket február 6-án, 12:00-kor sorsoljuk, s a Facebookon keresztül értesítjük.

Kérdés: Hányadik Töltött Hold gasztrovíkendet rendezik most hétvégén a Belvárosi Piacon?