Először ötletes logójuk miatt figyeltünk fel az Ollóra, még szeptemberben, de mivel a közelben van szerkesztőségünk, minden nap látjuk a fodrászat rezzenéseit. Kukkolás helyett most végre körbejártuk a szalont, mely egyedi enteriőr-megoldásaival és barátságos hangulatával egyből szimpatikussá vált. Sőt, megtudtuk, hogy a múltban valaha működött már fodrászat a mostani Olló helyén.

Anita és Zoli rokonszenves házaspár, akik immár 20 éve tekintik hivatásuknak a fodrászszakmát. Sokat dolgoztak alkalmazottként, különféle szalonokban, ahol mindig akadt valami olyan szegmens, amit nem tudtak magukénak érezni. Az üzletpolitika, a fodrászat légköre, a használt termékek – 2015-ben aztán úgy döntöttek, nem kötnek több kompromisszumot és egy saját szalont nyitnak végre, együtt. Mindig kedvelték a belső-Erzsébetvárost, így nagyon megörültek a Klauzál utcai helyiségnek, melyről a felújítások alatt sok információt gyűjtöttek be.

Az egyik legfrappánsabb, hogy a Fortepanon, egy 1917-es fotón az Olló helyén anno is fodrászat/borbélyság üzemelt. Anita és Zoli szeretnek egyébként a múltban kutatni, valamint megőrizni azt, ami mai napig értéket képvisel. Ez egyértelműen látszik a szalonon is, amit ahelyett, hogy menő belsőépítészeti irodával terveztettek volna meg, inkább saját ízlésükre formáltak. Sokszor nagyon kézenfekvő, mégis ütős megoldásokkal (például a villanyszerelés, ami Zoli reszortja volt, hiszen eredeti szakmájához közel állt a megvalósítás) operáltak, az üzlethelyiségnek meghagyták az autentikusabb elemeit, elbontották az álmennyezetet, felcsiszolták és festették az eredeti parkettát. Így már a nyitástól igazi karakterrel bír a bolt, ahogy a múlt és a jelen keveredik a bútorokban, falfelületeken.

Figyelemfelkeltőek például a fordászszékek, melyek Ausztriából érkeztek és teljes felújítás után kerültek be az Ollóba. Erősen meghatározzák a teret a csúcsíves tükrök is, melyek szintén az olló motívumra reagálnak. Őszintén szólva, mi sem gondoltunk bele soha, hogy ha fejjel lefelé vizsgálunk egy sima ollót, bizony a neve rajzolódik ki az alakjából. Az egyik legeredetibb névadás, és a logót is nagyon szeretjük.

Nem csak a teret kellett személyre szabni, de a szolgáltatásokat, üzletpolitikát is. Úttörő dolog, hogy ahelyett, hogy leszerződtek volna egy fodrásztechnikai céggel, minden termékből azt használják, mely az évek során legjobban bevált nekik. Festékből, finish termékekből is, így nem kellett elköteleződni, és mindenki hozhatta a kedvencét, megmutathatta társainak, hogy mire esküszik. Öten dolgoznak fodrászként az Ollóban, továbbá egy kisebb kozmetikát is találunk náluk, az üzlethelyiség hátsó részében.Üde meglepetése az Olló a Klauzál utcának, mind küllemét, mind szellemiségét tekintve. Jelenleg épp azután kutatnak, hogy megtaláljanak valakit, akit a régmúlt fodrászatához tudnak kötni és mesélne nekik a Klauzál utca és a 29-es szám alatt működő üzlet akkori karakteréről, történeteiről. Addig pedig marad a jelen, az új emlékek festése, vágása.