Volt idő, mikor Budapesten két olyan helyszín tudtunk csak mondani, ahol tavasztól a teraszon vitathattuk meg az élet nagy dolgait. Az egyik ilyen hely a Liszt Ferenc tér volt, a másik pedig a Ráday utca. Előbbi teljesen érthetetlen módon lett egyre kevésbé népszerű, míg utóbbit rendesen megtépázták a 4-es metró építési munkálatai, hiszen konkrétan a Kálvin tér felől elfalazták a Rádayt a várostól. Most egyre több a mozgolódás a házuk táján, mini fesztiválokkal, kulturális programokkal hoznák vissza az utca egykori, sőt még sosem látott nyüzsgését.

Kivételes építészeti tulajdonságokkal bír, szuper hangulata van, barátságban megfér egymás mellett a képzőművészet, a színház, a gasztronómia, a zene is – tényleg minden adott lenne ahhoz, hogy kényszerpihenője után végre megrázza magát a IX. kerületi, 100 méter híján 1 kilométeres utca. Most úgy tűnik, egy civil szerveződés, egy alulról jövő egyesület összefogja azokat, akik szívesen tennének a Rádayért. Legyenek azok a helyet magukénak tudó lakók, az utcában alkotók, a vendéglősök, fiatalok, akik úgy gondolják, ahelyett, hogy a túlcsorduló Erzsébetvárost választanák, inkább kicsit kevésbé egyszerű terepen próbálnak boldogulni. Hiszen ha a 2000-2004-es időszakot nézzük, vagy kitoljuk 2008-ig, láthattuk, hogy nagyon is tud ez a környék, még a teraszokon kívül is. 2009 óta aktív a Ráday SOHO névre keresztelt kulturális egyesület, akik kisebb-nagyobb sikerekkel próbálnak kommunikálni a kerületi Önkormányzattal és egymással is.

A küldetés adott, nem kivitelezhetetlen, mégis rengeteg munkával jár: ismét vonzóvá szeretnék tenni elsősorban a Ráday utcát és szűk környékét. Nyilván a Kálvin térhez közelebb eső etap most is élettel telibb, kezdve a Café Intenzo nyáron élénk első és belső kerti teraszával, haladván a Michelin-csillagosCostes felé, majd elérkezvén a Rombusz Teraszhoz, mely 2014 nyarán indult be, célzottan közösségépítő jelleggel. Koncertekkel, kulturális programokkal, vásárokkal. A Rombusz most is origóként funkcionál, hiszen ha bármilyen nagyobb embertömeget megmozgató programot szerveznek a Rádayba, a legideálisabb helyszín lehet. Jó időben, de hidegben is, amit jól mutatott a novemberi eseménysorozatuk is, az alkalomra felállított sátrakkal. Központi kérdés a zene, a Ráday utcában található az If Café – mely a főváros egyik fontos jazzklubja – ezen a téren nagyon sokat segít az Egyesületnek. Ők tudják, hogy milyen zenészekkel érdemes együtt dolgozni.

A Stúdió K Színház, a Púder Bárszínház és Galéria a színházas oldalt erősítik, de nagyon kedves és egyedi üzleteket is találunk itt, úgy, mint a Két Egér Könyvesbolt, vagy a Babaház baba és játékbolt. Ezek az apró üzletek igazi karakterrel bírnak, s talán már meg is találták közönségüket – persze sosem árt, ha bővül a vevőkör. A novemberi Ráday utcás mozgolódás után most februárra is kitaláltak valamit: disznóvágás tematikát szeretnék megjeleníteni február utolsó hétvégéjén. A Rombusz udvarban szalonnasütéssel, a csatlakozott vendéglátóhelyeken (Café Intenzo, Púder, Trattoria Zaza, Sir William, Pink Cadillac California, Manga Cowboy, Claro Bisztró, Soul Café, If Café) zenés programokkal, malacos ételekkel csábítják azokat, akik már nagyon várják a tavaszt. Sőt, az Idegenvezetők Világnapja alkalmából tematikus Ráday utcás túrák is lesznek.

Érdemes lesz az utcát és programjait figyelni a tavasszal, s nyáron is, mikor a Múzeumok Éjszakájának alkalmából ismét sok érdekességgel készül a közösség – elvégre a Ráday a legrövidebb összekötő út az Iparművészeti Múzeum és a Nemzeti Múzeum között.

Szeretjük, hogy a Ráday SOHO segítségével is újra elindult valami, és érdeklődve fogjuk figyelni a IX. kerület egyik kedvenc utcájának tevékenységeit. Szorítunk.