A libanoni konyháról az első asszociáció legtöbbünknek a hummusz, illetve a tabbouleh saláta, pedig egyéb izgalmakat is tartogat: édes-sós ízkombinációkat, friss, roppanós zöldség- és gyümölcshasználatot, valamint fantáziadús bárányhúsos fogásokat. Kipróbáluk a Baalbeket, a Buddha-Bar Hotel legújabb gasztroszereplőjét, ahova társasággal a legjobb érkezni, hiszen a mezze tálakat közösen jó elfogyasztani.

Megszámlálhatatlan a török büfé Budapesten, egyre több az izraeli ételekre fókuszáló ételbár is, de ha például autentikus szír, egyiptomi, vagy libanoni étterembe mennénk, kevés a választási lehetőség. Ezt az űrt kívánja betölteni a Baalbek, ami ugyan egy hotelben kapott helyet, de ez nem kell, hogy bárkit feszélyezzen, sem árszabás, sem hangulat szempontjából. A szőnyegekkel és a már ránézésre is kényelmes heverőkkel, párnákkal otthonossá tett fedett terasz lazaságot sejtet. A név egy libanoni várost takar, ami ráadásul egy Csontváry-festményen is feltűnik - a logó is ezt az alkotást idézi.

Az enteriőr nem akar tolakodni, a mintás szőnyegek és a keleties kiegészítők jólesnek a szemnek, a párnák órákig marasztalnának. És kisvártatva kiderült, hogy az ételek is több órás csipegetésre, beszélgetésre késztetnek. Osama Kutaini séf ázsiai fogásait már ismerjük a Buddha-Bar Hotel egyes számú étterméből, ezért örültünk, mikor megtudtuk, hogy a Baalbek is az ő felségterülete. Természetesen „halal” eljárással készülnek az ételek.

Rendelés előtt tea érkezik, étvágygerjesztőnek pedig libanoni savanyúság és lepénykenyér. Mai szóval élve, egy libanoni ebéd vagy vacsora igazi közösségi étkezést jelent. Ami a spanyoloknál a tapas, az Libanonban a mezze, ezek ugyan elsőre kicsi adagnak tűnő előételek (krémek, húsos tészták) elég hamar telítenek a sokféle íz miatt, így érdemes nem azonnal rávetni magunkat, hanem a lehetőségekhez képest megfontoltan fogyasztani a finomságokból. Mezze válogatásunk előtt megkóstoltuk a tradicionális harira levest (1700 Ft), ami friss, kicsit mediterrán ízvilágú, bárányhússal, citrusokkal, korianderrel. A két nagyon gazdag mezze tál tételeiben két hozzávaló dominált: a csicseriborsó és a padlizsán. A hummusz nincs „európaira hangolva”, aminek nagyon örültünk, a tabbouleh-ben valóban a petrezselyem a főszereplő, nem a kuszkusz. Két kedvencünk lett: a bárányhúsos-bulguros sült torpedók, melyekbe gránátalma is kerül, valamint az arab padlizsánkrém, tahinivel. A hideg/meleg mezzék önmagukban is rendelhetőek (1200-1900 Ft-ig). Sőt, szerintünk úgy a legészszerűbb az étkezés, ha a krémekből a főétel mellé is hagyunk.A darált bárányhús fokhagymával és chilivel (3100 Ft) lényegében kolbásszá formázva érkezik, íze markáns és humusszal fogyasztva még szuperebb az összhatás. A favoritok mégis a marinált bárányfalatok (3100 Ft) lettek puhaságuk és füstös ízük miatt. Desszertben is erősek: az „Ali anyja” kalácspuding diófélékkel, mazsolával és kókusszal (1200 Ft) gyakorlatilag egy arabos aranygaluska is lehetne, a libanoni tejpuding rózsavízzel készül (1200 Ft), ezért jellegzetes, „illatos” íze van. Szuper lezárása az ebédnek/vacsorának, de ha még nem lenne elég az édes aromákból, a téli idő miatt fedett, ám a nyári szezonban majd nyitott teraszon shisházhatunk (vízipipa) is.


Kellemes, barátságos hely a Baalbek, hozzáértő szervizzel, tradicionális ízekkel, így érdemes lesz odafigyelni rájuk.