Az ELTE Bölcsészkar épületével sréhen szemben találjuk az 1874-es bérházat, melyet Róth Zsigmond megbízásából Ybl Miklós tervei alapján építettek. Jelenleg sajnos csak a túloldalról tudjuk tanulmányozni, hiszen fel van állványozva, s így keveset látunk a homlokzatból. Az idén 142 éves házba belépve szomorúan nyugtáztuk, hogy bizony ráférne a restaurálás, ám egykori pompája az épület legtöbb részén felfedezhető.

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezett sétáira időben kell jelentkezni, hiszen a főleg Facebookon terjedő ingyenes programok nagyon hamar betelnek. Így volt ez Róth Zsigmond bérházának bejárásánál is. Ráadásul a séta mellett – mely a lakóházként funkcionáló épület történetébe vezet be – egy rendhagyó emlékkiállítást is megtekinthettünk, mely egy, a házban található nagypolgári lakás elmúlt 100 évének lezárását jelenti.
Róth Miksa életművéről legutóbb a család Emlékházát bemutató cikkünkben írtunk. Az üvegművészettel foglalkozó családfő, Róth Zsigmond két bérházat is építtetett a Múzeum körúton: a 19-es és a 41-es szám alatt – itt, a 3. emeleten élt maga Ybl Miklós is. Az utóbbit sajnos 1900-ban lebontották, helyén ma Ágoston Emil 1911-es lakóházát találjuk. A 19-es szám homlokzata jelenleg félig felállványozott állapotban van, a kívülről kevésbé díszes ház lépcsőháza, belső udvara és lakásai azonban sokkal izgalmasabbak.

Belépéskor mozaikos padló fogad, ami méltatlanul elhanyagolt állapotban van – és igaz ez sajnos az egész házra. A folyosót fülkék szegélyezik – megtudtuk, hogy szobrok sosem álltak itt. Helyette a lépcsősor kezdeténél a római mitológiából ismert Flóra szobor köszönt minket – vagy éppen int búcsút.Lenyűgöző a belső udvar hármas tagolású, timpanonos kulisszafala. Érdekes látvány, ahogy a hátsó épület legfelső emeletének külső folyosójára látunk, hiszen nagy a kontraszt a neoreneszánsz fal és a csupasz tűzfal-folyosó között. Az udvaron egy díszkutat is találunk – csak a fantázia szabhat határt annak, hogy milyen lehetett egykor a bérház.

A program részét képezte az Ember család három generáción át fenntartott első emeleti lakásának bejárása is, mely jelenleg egy kiállításnak ad otthont. Ez egy búcsúgesztus: „A gyűrűk mennek, az ujjak maradnak” című kiállítás három generáció megmaradt emlékeit és kortárs művészeti elemeket hoz egy platformra. Ember Sári képzőművész mesélt nekünk a lakás történetéről, nagymamája egy lopás után jócskán megcsappant gyűjteményéről is, valamint bemutatta az egyes helyiségeket, illetve beszélt a kiállított tárgyak jelentőségéről is. „Már régóta mi szolgáljuk a lakást és nem a lakás szolgál minket.” – mondta, és ebben a mondatban minden benne van. 100 év után búcsúznak a nehéz örökségtől, ami most új idők elé néz, hiszen egy hosszú korszak zárul le a tulajdonosváltással.

A lakás előtti folyosó színes üvegablakai Róth Miksa munkái – igazán elragadó látvány, ha kinyitjuk őket, hiszen a kilátás maga a kulisszafal. Megtudtuk, a lakás a múltban orvosi rendelőként is funkcionált. Még egy igazán megkapó részletre hívták fel a figyelmünket: az egyik utcafronti szoba ablakába három lánynév lett belekarcolva, 1891-ben. Elképesztő, hogy még a háború sem végzett az üvegablak szelvényével, s mai napig kivehető a valószínűleg három gyereklány karcolata.A múltat és jelent egyszerre bemutató kiállítás megtekintése után bejártuk az egész lakást, mely egy romantikus lányregény helyszíne is lehetne.

Díszletnek is beillenének a fürdőszoba fehér-rózsaszín paszteles csempéi, de a legizgalmasabb mégis a konyhában lévő „szekrény” és tartalma. Ugyan nem Narniába vezet, ha kinyitjuk ajtaját, de egy egészen rövid csigalépcsőt találunk itt, mely egy félemeletnyi cselédszobába/lakásba vezet, ami szintén a kulisszafalra néz. Fejedelmi kilátása volt tehát az itt élő személyzetnek.A kiállítás a február 20-i finisszázsig látogatható, csütörtöktől-péntekig 13:00-18:00 és szombaton 14:00-19:00 óráig. A pénteki napon (február 19.) 15:30-tól ugyanígy, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében járhatjuk be az épületet/lakást. Bejelentkezés szükséges: a palotanegyedert@gmail.com címen. Érdemes még ebben a pár napban ellátogatni a lakáskiállításra, s ezzel együtt felfedezni a régóta felállványozott házat, melyről jártunkban-keltünkben biztos nem sejtenénk, hogy ilyen meglepetéseket tartogat.