Még májusban mutatták meg a nyilvánosságnak a Városliget szélén megépülő új Néprajzi Múzeum látványterveit, amelynek tájba simuló, gördeszkapályaszerű, homorú, füvesített tetőmegoldása pozitív várakozásokat keltett bennünk is. Azóta elkészültek a belső terek funkcionálisan letisztult tervei, lesz teraszos kávézó, üvegfalú, panorámás könyvtár, ottalvós gyerekmúzeum és moziterem is.

A múzeum a Kossuth térről költözik majd a Felvonulási tér parkolójának helyére, nagy része föld alá süllyesztett lesz, és a zöldített, lankás tető is azt ígéri, hogy a parkkal harmonikus viszonyt alakít ki.
Dr. Kemecsi Lajos igazgató szerint a belső funkciókban már nem lesz változás, de mivel most zajlik a gépészeti pontosítás, a tervek egyelőre félhivatalosak; a teljes kiviteli terv 2017 végére készül majd el. A magyar Napur Architect építésziroda a múzeummal közösen tervezte meg a részben föld alá süllyesztett, kétemeletes épület belső elrendezését, amelyet a „beroskadó” tető két nagy egységre oszt majd.Nem csak a Néprajzi Múzeumé lesz a földszint Ha belépünk a Műcsarnok felőli oldalról az épületbe, a Városliget általános látogatóközpontjában találjuk magunkat, ahová a buszos csoportok is megérkeznek, és ahol belépőket lehet vásárolni a múzeumi negyed összes egységébe, a Nagycirkusztól kezdve az Új Nemzeti Galériáig. Egy legalább 5 nemzet konyháját bemutató, néprajzilag hiteles food court-ot is terveznek ide, ázsiaitól kezdve a dél-amerikain át az afrikai ízekig, aminek üzemeltetésébe a Néprajzi Múzeum összes háttértudását bevetnék. A másik oldal a múzeum hivatalos bejárata lesz, információs pulttal, jegypénztárral, irodákkal és sajtószobával. A földszinten az egész épületen hosszában végig lehet látni, és egy egyre szélesedő, impozáns lépcső hívogat majd az alagsorba.

Múzeum a föld alatt Egy tárlatnál különösen fontos az irányított megvilágítás, így manapság már nem szokás olyan múzeumot építeni, ahol természetes fény világítja meg a kiállítótereket, így az alagsorban találjuk majd a Néprajzi Múzeum állandó és az időszaki kiállításait. Előbbi a Kossuth téren jelenleg rendelkezésre álló 1200 helyett több mint 2500, utóbbi az 1500 helyett 3000 négyzetmétert kap majd. Még mielőtt bármelyikre jegyet váltanánk, a mélybe hívogató lépcsőn lefelé sétálva megtekinthetjük a múzeum több tízezres kerámiagyűjteményére épülő látványtárát, és korszerű információs paneleken minden infót megtalálunk a műtárgyakról. Ha érdekel minket egy váza története, egy érintőképernyőn megtudhatunk róla mindent, például mire használták, vagy miért van rajta boszorkányrontást hárító fehér festés.

A lépcsőn leérve pedig eldönthetjük, be akarunk-e menni a kiállításokra, vagy inkább kisétálnánk tovább a Városligetbe. A tervek szerint a szakmai terek, a fotó- és készenléti restaurátorműhely mellett helyet kap itt egy antropológiai és dokumentumfilmeket bemutató moziterem is.

Mindössze két emelet Szerencsére a múzeum nem lesz hivalkodóan magas, nem zárja le tömbként a Városligetet. Az első emelet jobb oldala a múzeumi dolgozói szint lesz irodákkal, tárgyalókkal és egy kis teraszos kávézóval, amelyet a zöld dombon felsétálva használhatnak a parkban időzők is. Ezzel egy emeleten, a Műcsarnok felőli bal oldalon Magyarország egyetlen gyerekmúzeuma kap helyet kifejezetten nekik szóló kiállításokkal, egy belső és külső, teraszon kialakított szabadtéri játszótérrel, valamint egy olyan "éjszaka a múzeumban" stílusú teremmel, ahol egy osztálykirándulás keretében különböző nemzetközi ágytípusokban, például dél-amerikai függőágyakban lehet (nem) aludni. A gyerekmúzeum kifejezett célja, hogy ne a technikával és a virtuális világgal nyűgözzék le a diákokat, Kemecsi Lajos igazgató szerint ezt a civil élet amúgy is megteszi helyettük.

A második emeleten kap helyet a kutatótér a könyvtárral és egy üvegfalú, parkra néző panorámás olvasóteremmel, míg a másik oldalra az egymásba nyitható termekből álló rendezvény- és konferenciateret szánják, ahol körülbelül 300 embert tudnak majd leültetni. Ennek is lesz kívülről megközelíthető terasza parkra néző kilátással.

A Néprajzi Múzeum jelenleg az Igazságügyi Palotának épült székházban található, amely nem a legideálisabb a múzeumi funkciók ellátására. Ide vissza fog költözni a Kúria, a múzeum pedig jövő év végén zár be és kezdi meg a költözködést. 2019 nyarának végéig várni kell majd, hogy az új múzeum zöld tetőteraszán piknikezzünk. Az épületen egyébként nemcsak „látványzöldet” akarnak növeszteni, lesznek olyan pontok, ahová akár hat méteres mélységben tudnak földet telepíteni, így a bokrok és füves placcok mellett hét fa is helyet kap majd.