Finom, vékony vonalak és ecsetvonások precíz pontossággal mutatják be Budapestet és a világ más nagyvárosait a holland Stefan Bleekrode rajzain. A művész tinta és papír segítségével kelti életre a városképeket lélegzetelállító fekete-fehér rajzain, míg a színes festményei a város egy-egy kiragadott részletének hangulatát igyekeznek visszaadni. A Budapestről készült művein megjelenik többek között a Parlament, a Keleti pályaudvar és az ikonikus kilátás a Margit hídról. A rajzait nézve akármilyen hihetetlennek is tűnik, Stefan valóban csupán az emlékezetét használja a városképek megörökítéséhez.

A 30 éves autodidakta holland művész Stefan Bleekrode azóta rajzol, amióta csak megtanulta a kezében tartani a ceruzát. Tíz évesen egy párizsi kirándulás során Stefant annyira magával ragadta a francia főváros különleges szépsége, hogy hazatérve megpróbálta az egészet egyetlen rajzba sűríteni csupán emlékezetből. Ettől kezdve tintával készítette el műalkotásait, majd néhány év múlva a festészet iránt is érdeklődni kezdett. Stefan másik nagy szenvedélye az utazás, mely gyakran a világ különböző pontjaira csábítja, ahol a memóriája szinte pillanatképként örökíti meg a városképeket, amelyeket később precíz pontossággal – néhol a képzeletével kiegészítve – papírra vet. Stefan elárulta nekünk, hogy van néhány olyan város – például Budapest és New York – amelyekbe első látásra beleszeret, így az ötletek az ezeket ábrázoló műveihez maguktól jönnek, míg más helyeken folyamatosan keresnie kell az inspirációt és a különleges helyszíneket.

“Nagyon szeretem a századfordulós hangulatot, amely szinte mindenhol jelen van Budapesten. A szívem mélyén egy igazi romantikus alkat vagyok, így kifejezetten szeretem azokat a helyeket, ahol – akár csak egy kis időre is – visszautazhatunk a múltba, és ez Budapesten nagyon egyszerű.”

“Sok olyan hely van, ami igazán kedves számomra, például a két nagy pályaudvar, a Keleti és a Nyugati gyakran megjelenik a munkáimban. Ezek az épületek a 19. századi európai vasúti építészet legszebb példái, amit csak ismerek. Emellett a Margit hídról a Dunára, a Várra és a Parlamentre nyíló kilátást is nagyon szeretem. A Nagykörút és az Andrássy út is kedvenc helyszíneim közé tartozik, és nemrég fedeztem fel a Nemzeti Múzeum mögött fekvő gyönyörű Palotanegyedet.” – meséli Stefan a kedvenc budapesti helyszíneiről.

Mielőtt elkezdi megörökíteni a látottakat, Stefan először egy vázlatot készít a tájról azért, hogy később könnyebben felidézze a városképet, ám ezután hetek vagy akár hónapok is eltelnek mire megint ránéz egy adott alkotásra. Stefan ekkor kiegészíti a művet az összes hiányzó részlettel, teljes mértékben visszaadva a város hangulatát és építészeti vonásait. A művész elárulta, hogy mivel tintával dolgozik, szinte egyáltalán nincs lehetősége arra, hogy korrigálja a műveit, így minden egyes épületnek és szerkezetnek műszakilag teljesen tökéletesnek kell lennie, amint papírra veti azokat. Sokszor akár egy egész napját is egy terjedelmesebb rajz egyetlen részletének tökéletesítésére áldozza.

Ami a jövőt illeti, Stefan elárulta nekünk, hogy jelenleg egy “Budapest Éjszaka” című sorozaton dolgozik, valamint igyekszik befejezni néhány korábbi ötletét is, amire eddig nem volt ideje. A jövőben nagyon szeretné az angliai tóvidék, számára két legkedvesebb részletét, a táj szépségét, és a helyi építészet különlegességeit egyetlen nagy rajzba sűríteni.

Az alábbiakban megmutatjuk Stefan néhány művét, amelyek Budapestet ábrázolják, a művész honlapján pedig megtekinthetőek további rajzai, melyek a világ más nagyvárosairól készültek: