Szakál Zsolt és Budha Tomi a belvárosi dzsungel helyett úgy döntöttek, valami sokkal kevésbé kihasznált, mégis izgalmas helyen kreatívkodnak együtt és hoznak létre valami olyat, ami eddig hiányzott Budapestről. A helyszín a Népsziget, ami sokaknak ismeretlen terep lehet, pedig igazán sokszínű placc, vadregényesen, régi hajógyári épületekkel, nagy "vas zsiráffal", rengeteg műhellyel, hekkezőkkel. Sőt, a szóbeszéd szerint a város egyik legszuperebb, extrémebb airbnb lakását is itt találjuk. Kimentünk, megnéztük a Colorbart, és alig várjuk a tavaszt.

Hódít a DIY őrület, mindenki kézműveskedik, vagy legalább próbál egyedi használati tárgyakat készíteni, hogy tucat helyett valami igazán egyedit viseljen, tartson a lakásában. Persze nem elég az elszántság és a Pinterest nyomkodása, nagy adag kreativitás és kézügyesség is kell – ezért sokszor megakad a folyamat. Egyedi bútorokat, enteriőrbe illő dekorokat beszerezni sem könnyű, hiszen vagy megfizethetetlenek, vagy nem is jutunk el hozzájuk, mert csak a tömeg kiszolgálására hivatott kereskedésekben keressük az egyéniségünkhöz és otthonunkhoz illő darabokat.

A Colorbar már létezett – a Magyar utcában, egy kis üzletben, Szakál Zsolt vezetésével, ám egyrészt kinőtte magát a dolog és nagyobb teret igényelt, másrészt valami olyan környezetbe szerették volna – már Budha Tomival kiegészülve – elvinni a kész projektté alakult intézményt, ami sokkal klasszabb, karakteresebb. Így esett a választás a Népsziget Zsilip utcájára, ahol a 9-es telek J épületének padlásán találjuk az új Colorbart. Rengeteg kisebb dekortárggyal, nagyobb volumenű bútorral, megszámlálhatatlanul sok lámpával és olyan apróságokkal, amelyek észrevétlenül tesznek színesebbé egy lakást.

Fontos pillér az upcycling, vagyis az újrahasznosításon felül egy-egy dolgot új funkcióval, értelemmel töltenek meg. Megrendelésre is. Sőt, az azonnali vásárlás mellett bérbe is adják a Colorbar szépségeit, érdekességeit. Nem akadály például, ha valaki 40 darab egyforma iskolai székre vágyna egy reklámfilmhez – megoldják. Ráadásul akármikor – nyitvatartás ugyanis nincsen, a Colorbar telefonos bejelentkezés alapján nyitja meg kapuit az érdeklődőknek. Ha pedig valaki olyan látogat hozzájuk, akinek tényleg van affinitása ehhez a műfajhoz, biztosan nem távozik üres kézzel. Árakat nem írnánk, hiszen minden egyedileg lett felbecsülve, beleszámítva az esetleges javítás munkaóráit is. Egy biztos, az itt is megtalálható tárgyakkal lebonyolított árverés katalógusát nézegetve nem rúgtak az árak magasabbra, mint egy tömegbútort gyártó cég esetében. Az itteni holmik pedig sokkal több értékkel bírnak, mind eszmeileg, sokszor esztétikailag és történetileg is. Ki tudja, ki heverészett a '60-as években azon a trombitalábú szófán?

Az árukészlet többnyire Dániából, Ausztriából és természetesen Magyarországról érkezik. A dán dizájn ismerői pedig tudhatják, hogy a magas minőség garantált. Teakfából, bükkből készült szekrények, komódok, asztalok, székek is megvásárolhatóak.

A Colorbar lényege pedig nemcsak ez, hanem a közösségépítés és a menő környezetben való alkotás, adott esetben bulizás is. Október elején már tartottak egy bemelegítő workshopokkal megspékelt összejövetelt: sok baráttal és ismerőssel, étellel-itallal, szárnyaló ötletekkel, ebben a nem mindennapi környezetben. Szerencsére a Népsziget üzemei, műhelyei az éj leszálltával lehúzzák a rolót, így még a hangra sem lehet panasz. Nagyobban és menőbben folytatódhat az, ami a belvárosban már elkezdődött, vagy éppen már ki is merült. Tomi szerint egyébként ez a jövő: a külvárosi zsizsegés, Budapest kiaknázatlan lehetőségei. Akár Berlinben, Koppenhágában. Fel is zárkózhatunk, egészen hamar. A Népszigeten már valami elkezdődött., és tavasszal indul be majd igazán.

Colorbar Facebook