Egy kézműves sütöltöde, amely ráadásul vegán is? A Fill Good pontosan ilyen és még több: a csokis-kakaós vagy banános-csokicseppes csigák mellett kínálnak többek közt rusztikus pizzákat vagy sportszelet-süteményt is. Adalékanyagok nélkül, hazai alapanyagokból, nádcukorral. A Hollán Ernő utcai sütöde ráadásul reggel fél kilenctől nyitva van, így tökéletes nap(be)indító hely lehet minden környékbelinek és áthaladónak.

A Fill Good lényegében egy aprócska helyiséget takar a Madal Cafe mellett: a háttérben Péntek Zoltán pékmester és Vetsey Nóra kreatív vegán szakács sütik épp az aznapi kínálatot, amely aztán hamarosan a kirakatban – vagy rögtön valakinek a kezeiben – landol. Ami előtt egyébként elsőre tanácstalanul állunk: nehéz eldönteni, hogy a rozmaringos krumplis rusztikus pizza, a már említett sport szelet vagy a mákos-banános töltike hangzik-e a legjobban.

Nóra és a testvére, Bálint – aki a harmadik tagja a csapatnak – már régóta vegán, Zoltán pedig az ő hatásukra lett az. Ennek megfelelően pedig minden, ami a péklapátra kerül, növényi alapanyagokból készül, a szójajoghurt biogazdálkodásból származik és a fehér cukor alternatívájaként nádcukrot használnak. Adalékanyagok helyett náluk tényleg az van a pékáruban, amit a neve is sugall: a banános csigában például valódi banánból készült krém, amelynek remekül állnak a csokis felhangok, a sport szelet pedig lényegében egy az egyben hozza a klasszikus édesség ízvilágát, étcsokoládés köntösben.

A pizzák kapcsán megtudjuk, hogy a három tulajdonosból ketten Rómában nőttek fel, így tudják, milyennek is kell lennie, és egy rövid kóstolás után ki merjük jelenteni, hogy bár sem a sütőtökös sem a rozmaringos krumplis változat nem veszélyezteti az IGEN Italia trónját, nem csak azokról tudjuk elképzelni, hogy munkába menet megkívánják, akiknek nem igazán van más választási lehetőségük.

A már emlegetett töltikék lényegében leveles tésztát jelentenek, amelynek a közepébe mondjuk körözött, erdei ragu vagy épp mákos-banános töltelék jutott. Ha pedig nem unjuk még a klasszikusokat, kérhetünk pogácsát is: az érkezésünkkor éppen burgonyás-tökmagos, rozmaringos-sütőtökös és füstölt változat közül lehetett választani; egyik sem okozott csalódást, sőt. Ha a pékáru valahonnan innen indulna, sokkal jobban kezdődnének a reggeleink. A szezonalitásra pedig erős hangsúlyt fektetnek, a kínálat – pár már most közönségkedvencnek tűnő kreálmányt leszámítva – fog még változni. Reméljük azért a tavaszi tekercs marad, mert a klasszikus ázsiai fogás meglepően jól működik tésztabatyuban is.

Bár ahogy Zoltán megjegyezte, minden helyszín teljes kapacitáson pörög a nyitás napján, mi mégis azt láttuk, hogy a környéken élők azonnal a szívükbe zárták a pékműhelyt. Így előfordulhat, hogy pár percig várnunk kell, mire megkaparintjuk a napi betevőt, cserébe viszont hamarosan már különféle veknikkel is bővül majd a kínálat. Mi drukkolunk nekik és bátran ajánljuk mindenkinek, hogy az aluljárós mirelitpékségek tengelyéről lelépve adjon egy esélyt nekik. Nem fogja megbánni!