Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Megnyílt az első vegán kézműves sütöltöde – Fill Good

Szerzők

  • Kollár Bálint

2016. 10. 10. 12:07

Egy kézműves sütöltöde, amely ráadásul vegán is? A Fill Good pontosan ilyen és még több: a csokis-kakaós vagy banános-csokicseppes csigák mellett kínálnak többek közt rusztikus pizzákat vagy sportszelet-süteményt is. Adalékanyagok nélkül, hazai alapanyagokból, nádcukorral. A Hollán Ernő utcai sütöde ráadásul reggel fél kilenctől nyitva van, így tökéletes nap(be)indító hely lehet minden környékbelinek és áthaladónak.

A Fill Good lényegében egy aprócska helyiséget takar a Madal Cafe mellett: a háttérben Péntek Zoltán pékmester és Vetsey Nóra kreatív vegán szakács sütik épp az aznapi kínálatot, amely aztán hamarosan a kirakatban – vagy rögtön valakinek a kezeiben – landol. Ami előtt egyébként elsőre tanácstalanul állunk: nehéz eldönteni, hogy a rozmaringos krumplis rusztikus pizza, a már említett sport szelet vagy a mákos-banános töltike hangzik-e a legjobban.

Megnyílt az első vegán kézműves sütöltöde – Fill Good

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Nóra és a testvére, Bálint – aki a harmadik tagja a csapatnak – már régóta vegán, Zoltán pedig az ő hatásukra lett az. Ennek megfelelően pedig minden, ami a péklapátra kerül, növényi alapanyagokból készül, a szójajoghurt biogazdálkodásból származik és a fehér cukor alternatívájaként nádcukrot használnak. Adalékanyagok helyett náluk tényleg az van a pékáruban, amit a neve is sugall: a banános csigában például valódi banánból készült krém, amelynek remekül állnak a csokis felhangok, a sport szelet pedig lényegében egy az egyben hozza a klasszikus édesség ízvilágát, étcsokoládés köntösben.

Megnyílt az első vegán kézműves sütöltöde – Fill Good

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

A pizzák kapcsán megtudjuk, hogy a három tulajdonosból ketten Rómában nőttek fel, így tudják, milyennek is kell lennie, és egy rövid kóstolás után ki merjük jelenteni, hogy bár sem a sütőtökös sem a rozmaringos krumplis változat nem veszélyezteti az IGEN Italia trónját, nem csak azokról tudjuk elképzelni, hogy munkába menet megkívánják, akiknek nem igazán van más választási lehetőségük.

Megnyílt az első vegán kézműves sütöltöde – Fill Good

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

A már emlegetett töltikék lényegében leveles tésztát jelentenek, amelynek a közepébe mondjuk körözött, erdei ragu vagy épp mákos-banános töltelék jutott. Ha pedig nem unjuk még a klasszikusokat, kérhetünk pogácsát is: az érkezésünkkor éppen burgonyás-tökmagos, rozmaringos-sütőtökös és füstölt változat közül lehetett választani; egyik sem okozott csalódást, sőt. Ha a pékáru valahonnan innen indulna, sokkal jobban kezdődnének a reggeleink. A szezonalitásra pedig erős hangsúlyt fektetnek, a kínálat – pár már most közönségkedvencnek tűnő kreálmányt leszámítva – fog még változni. Reméljük azért a tavaszi tekercs marad, mert a klasszikus ázsiai fogás meglepően jól működik tésztabatyuban is.

Megnyílt az első vegán kézműves sütöltöde – Fill Good

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Bár ahogy Zoltán megjegyezte, minden helyszín teljes kapacitáson pörög a nyitás napján, mi mégis azt láttuk, hogy a környéken élők azonnal a szívükbe zárták a pékműhelyt. Így előfordulhat, hogy pár percig várnunk kell, mire megkaparintjuk a napi betevőt, cserébe viszont hamarosan már különféle veknikkel is bővül majd a kínálat. Mi drukkolunk nekik és bátran ajánljuk mindenkinek, hogy az aluljárós mirelitpékségek tengelyéről lelépve adjon egy esélyt nekik. Nem fogja megbánni!

Hasonló tartalmak

Admin mode