Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

kultúra

szerkesztés

Megnéztük Kern András új filmjét – Gondolj rám

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2016. 01. 22. 16:24

Flegmán néz és bemutat – a világnak és nekünk is Kern András, vagyis Dr. Borlai, immár hetek óta a Gondolj rám plakátjairól. Kern András a Sztracsatella óta nem rendezett, ám hosszas előkészületek után végre a mozikban a film, melynek története Vámos Miklós novelláján alapul. Spoilermentes kritikánk következik.

Drámai témát dolgoz fel könnyed fekete humorral Kern András filmje, mely egy tipikus orvos karakter személyisége köré építkezik. Ahogy a rendező-színész elmondta, nem volt nehéz feladat az orvosi köpenyt magára vennie, hiszen mindig érdekelte ez a világ, sok barátja van az egészségügyből, és általában érdeklődve figyeli mozgásukat, gesztusaikat, fehér gyógyklumpás lépteiket.

Megnéztük Kern András új filmjét – Gondolj rám

Fotó: A Company Hungary

Egy tapasztalt, karakteres, felelősségteljes orvos természetesen élete minden szakaszában az, így az ifjúnak már nem mondható Dr. Borlai sem csak szerető feleségétől kap törődést – bírják a nők, mert fel lehet nézni rá. Karizmája mindenkit vonz, igazi vezető egyéniség, a film első etapjából kiderül, hogy szereti az életet, és fittyet hány az idő múlására: zenél, családjával van gyönyörű házukban, vagy éppen szeretőjével bujkál a kórházban. Ám hiba csúszik a gépezetbe, amit először sűrűn jelentkező orrvérzés, szédülés és rosszullét mutat, majd valósan diagnosztizálják. Akasztanák a hóhért, ugyanis agresszív, fél év alatt végzetesnek tűnő rákbetegség támadta meg szervezetét. Viszont Borlai úgy dönt, nem fogja úgy végezni, mint a legtöbben, és nem kíváncsi senki sajnálatára. Így alternatív úton kíván távozni, és hirtelen Doctor House-t megszégyenítő, goromba, zsémbes, ütődött alakká válik. Helyenként olyanná, akivel nem tudunk együtt érezni, akit nem tudunk megszeretni, mert annyira indokolatlan a viselkedése.

Megnéztük Kern András új filmjét – Gondolj rám

Fotó: A Company Hungary

A történet valóban Budapesten játszódik, nem kreálnak belőle valami fiktív várost, rengeteg helyszínnel találkozhatunk, a Duna-parttól kezdve a Gozsdu Udvarig, bérházak udvarától a budai villákig. Igaz, kicsit lett egy olyan érzésünk az ábrázolás miatt, mintha a ’90-es években járnánk, mikor minden filmben ugyanabban az étteremben ettek a főszereplők, és a luxust a mindig ugyanazon a hangon csörgő mobiltelefon jelentette. A Gondolj rám fanyar humora és zenéje foghat meg minket leginkább, hiszen annyira „presszeres” és ezzel együtt remek hangulatteremtő minden filmes dallam. Egyébként a cím is az 1980-as „Loksi”LGT-lemez egyik keserédes dalát idézi, és többször is felcsendül a filmben.

Megnéztük Kern András új filmjét – Gondolj rám

Fotó: A Company Hungary

Szerencsés a szereplőgárda is: Kernen kívül Eszenyi Enikő, Majsai-Nyilas Tünde, Börcsök Enikő, Liptai Claudia, Elek Ferenc és Fesztbaum Béla is feltűnnek, ezzel világossá válik, hogy nem az „elcsépelt” magyar vígjátékos társaság fog szórakoztatni minket. Mert ez a film szórakoztató darab, teli néha morbidnak tűnő gegekkel, megmosolyogtató, nagyon is élő dialógusokkal, tipikus családi jelenetekkel, mindenki által ismert személyiségtípusokkal. Valahogy az az érzésünk, hogy Kern Andrásból mindkét Borlaiba jutott: a karizmatikus, életvidám főorvosba és a megtépázott, ám esendőnek látszani nem akaró férfiba is. És kicsit valahol még mindig ott bujkál Woody Allen is.

Hasonló tartalmak

Admin mode