Másfél évtizede áll üresen egy egykori irodaház a város legfrekventáltabb területén. Néhányan azonban végre meglátták a fantáziát az ingatlanban és az elhagyatott házban loftlakásokat alakítanak ki. A tervezést az a Csap Viktor és csapata, a Studio Arkitekter végzi, akinek nevéhez több karakteres építészeti megoldás fűződik. Mutatjuk a látványterveket!

Budapest tele van kihasználatlan ingatlanokkal, és ez nemcsak a rozsdazónának nevezett, egykori ipari területekre érvényes, hanem a belvárosra is. Az üres ingatlanok problematikájára számos megoldási javaslat létezik, ezzel foglalkozik többek között a KÉK Lakatlan-projektje is.

Ezen ingatlanok sorába tartozik a Múzeum körúton mintegy másfél évtizede üresen álló épület is. A korábban itt álló Unger-házat 1949-ben bontották le, hogy átadja helyét a Cserba Dezső által tervezett hétemeletes irodaháznak. Az új homlokzatot kapott ház egyik különlegessége, hogy az építész felhasználta az előző, Ágoston Emil által tervezett épület, illetve a Havas Endre által tervezett vasszerkezetek egy részét.

Ebben az irodaházban működött egykor a BUVÁTI ( Budapesti Városépítési Tervező Vállalat), a MÉLYÉPTERV (Mélyépítési Tervező Vállalat), valamint a Mezőgazdasági és Településfejlesztő Iroda.

Nagy, egybefüggő terek és belmagasság, lelógó betongerendák, látható belső acélszerkezetek és nagy felületű szalagablakok jellemzik, így szinte adott volt, hogy ezt a manapság lépten-nyomon imitált lofthangulatot ezen a helyszínen hitelesen teremtsék meg, lényegében csak a már meglévő dolgokra kellett építészetileg ráerősíteni.

Az átalakítás után egy 30 lakásos társasház jön létre. Bár az egyetemek közelsége is vonzó, feltehetőleg nem ők lesznek a célközönség.

Mint az a látványterveken is jól látható, a belső udvaron acél hidak helyettesítik a korábbi körfolyosókat.

A kivitelezés jelenleg folyamatban van, kíváncsiak vagyunk a végeredményre – jó lenne látni, hogy a történelmi belváros házai nem állnak üresen.

Helyreigazítás: cikkünk megjelenése után értesültünk róla, hogy a tervek a Villa International Zrt. tervezőiroda szerzői jogát képezik, és még nem kerültek végső elfogadására. Csap Viktor csupán a látványtervekért felelt, az építészmérnökök Bokor Péter és Nógrádi Ádám.