Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Gasztró

Így is lehet lacikonyházni - Jolika és az újpesti piac híres 105-öse

Kaptunk egy egészen rendhagyó megkeresést néhány hete. Nem kell hőlégballonnal érkező gerillaakcióra gondolni, éppen a legrégebbi iskolát választották, és ez az igaziság nagy hatással volt ránk. A lacikonyhás ételeket, pecsenyéket, lángosokat aligha van magyar ember, aki ne szeretné, még a búzafűlén szocializálódott új generáció is megnyalja a szája szélét egy sajtos-tejfölös láttán és az éppen szünetelő diétákba is belefér a vízparti, vagy a hétvégi piacolós lángosozás. Jolika 32 éve vezeti az újpesti 105-ös számú Lacikonyhát, amit most mi is megismerhettünk.

Egyes városrészek piacai speciális helyek: a lokálpatrióták járnak ide vásárolni, akár nap mint nap: zöldséget, gyümölcsöt, húsárut, tojást, tejterméket. Egy messzebb lévő kerületből ritkán jut eszünkbe elmenni a másik piacra, hiszen időben és távban is rossz döntés. Hacsak nem egy adott termelőhöz, egy adott áruért, vagy éppen készételért megyünk. 32 éve működik az Újpesti Piacon Nagyné Pintér Jolika kifőzdéje, ami egy üzlethelyiséggel indult, aztán hat különböző profillal rendelkező üzlet lett belőle (ma két üzletről beszélünk). Jolika a nagybátyja révén választotta a vendéglátós szakmát. Orvosnak készült, mégis a vendéglátózás lett az élete. Ennek kapcsán, az egykori margitszigeti Termál Hotelben ismerkedett meg férjével is. Aztán adódott egy lehetőség, és az újpesti piacon találták magukat, sok szállodás tapasztalattal, de lacikonyhás múlt nélkül.

Több évtized alatt ez teljesen átformálódott, hamar a bablevesek, a pacal, az egyszerű és extra lángosok specialistáivá váltak. Olyan vendéglátóhellyé, amiről örömmel írtak egy budapesti útikönyvbe a Svédországból érkező vendégek, amit a környéken és annál sokkal messzebb is ismernek és szeretnek. Jolika kész védjegyévé vált a helynek, sokszor "felismerik", az is előfordult már, hogy kórházban járt látogatáson, és a szomszédos ágyon lacikonyhás bableves után ácsingóztak. Vagy utazáson jött szóba a piac, és mindenki ismerte, és evett már nála. Természetes, hogy 32 év alatt nagyszámú és igencsak vegyes törzsközönség alakult ki, Jolika szinte mindenkiről tudja, mikor járt nála utoljára, milyen ízvilágot kedvel, kell-e csomagolni neki még egy adagot.

Emellett pedig figyeli a trendeket, és amit szeretne és illik a közegbe, meg is valósítja, hogy komfortosabb, barátságosabb legyen a vendégeknek. Így épített teraszt a Lacikonyhának és a Lángososnak, színes székekkel, árnyas fák alatt, így került minijátszótér az egységek elé, valamint a mindig friss vízzel feltöltött kutyatál is fontos kellék lett.

A Lacikonyha kínálata a főzelékektől a nehéz készételekig mindent lefed, ami magyaros, laktató és megfizethető. Egy "kis menü" 600 forint, míg a nagy 790 forintba kerül. Egy jó káposztás kockát megúszunk 380-ból, a brassói 880 forint, és mindehhez finom, rostos, termelői szörpöt kérhetünk a silány ipari helyett. A pacal előtt hideg gyümölcslevest kóstoltunk, fagyival tálalva, majd váltottunk lángosra, hiszen Jolika vendéglátásának egyik alappillére az olajban kisütött tészta. Egy sima mezítlábasért 280 forintot fizetünk, a sajtos-tejfölös 480 forint, és a tejföl sűrű rajta, olyan igazi módon, ami, ha pár percet késlekedünk, elkezd megkötni. Kipróbáltuk a tejfölös-tepertős verziót is (480 forint), és nem vártunk egy pillanatig sem. A híres újpesti lángos nem zsíros, épp olyan vastagságú, hogy az ne legyen fojtó, gazdagon pakolt, és nem fekszi meg a gyomrot sem. Végtére is nem három nap alatt kísérletezték ki, hogy mit szeretnek a vendégek.

Innovációból nincs hiány, de ezt a legszimpatikusabb módon teszik, a régi, jól bevált mindig marad, csak éppen csatlakozik hozzá valami újdonság is. Ilyen például a töltött lángos, amiből a Kinizsi (680 forint) néven futó tűnik a legkraftosabbnak: jóféle füstölt csülköt, mustárt, tormát halmoznak bele, és így sütik ki. Nem bírtuk volna legyűrni, ez a következő látogatásra marad.
Jolika azt mondta, hozzuk a családot, ha szeretik a pacalt vagy a szalontüdőt, de otthon nem vesződnek ilyen fogásokkal. Ő pedig meg fog ismerni minket, mert az összes vendégét ugyanolyan mosollyal fogadja, ha esik, ha fúj.

A piac hamarosan új idők elé néz, korszerűsítés, átalakítás vár rá, így a 105-ös Lacikonyha nem tudni, hogy ráhúz-e még a 32 évre. Jolika van, hogy szívesen tovább csinálná, van, hogy arra gondol, nem véletlen a felújítás, ideje megpihenni neki is. Ahogy figyeltük ezt a fajta hozzáállást és elhivatottságot, nagyon nehezen hinnénk el, ha az új piac Lacikonyha és Jolika nélkül maradna.


UPDATE:A hely 2017 december 31-én, a régi újpesti piaci pavilonok lebontása miatt bezárt.

Hasonló tartalmak

A hedonizmus titkos receptje – Indítsd pezsgős reggelivel a napot!

?>

Nincs jobb napkezdés, mint egy hosszú, pezsgős reggeli, amit szép környezetben, barátokkal vagy akár egyedül, magunkat megajándékozva tölthetünk.

Csodás illatok, fűszeres ízek és mesés színek – 3+1 libanoni hely borongós napokra

?>

A Baalbekben, a Byblosban és a Mozatában olyan autentikus libanoni fogásokat kóstolhatunk, amelyek feldobják majd a leghidegebb téli napokat is.

Gasztró

5 hely, ahol karácsonyi varázslat vár

?>

5 csodás, ünnepi díszbe öltözött helyszínt mutatunk, ahol igazán átélhetjük a karácsony hangulatát.

Tudjuk, hol állsz sorba jövő héten! – Az év egyik legizgalmasabb ázsiai bisztrója nyitott meg a Hunyadi téren

?>

Cheeseburger spring rolls és mekis almás pite vagányra kalibrálva – a ZEN Eatery az év egyik legjobb ázsiai étterme lett!

Neked ajánlott

A