A pályázat eredményének kihirdetésekor részletesen beszámoltunk a Dagály Fürdő területén zajló fejlesztésekről, amelynek eredményeképp Budapest nemcsak egy világszínvonalú uszodával, hanem egy elegáns modern Duna-parti épülettel is gazdagodik. Korábbi cikkünkhöz képest változott az új budapesti úszókomplexum koncepciója, ezért is éreztük időszerűnek, hogy áttekintsük még egyszer a terveket, illetve szétnézzünk a javában zajló építkezés helyszínén.

A hazai úszósport legfontosabb bázisa épül a XIII. kerületi Dagály utcában, ami a budapestiek „sporthoz jutásában” is komoly előrelépést jelenthet. Az időközben megváltozott koncepció új látványterveket hozott, de a multifunkciós épületkomplexum változatlanul a fővárosi Duna-part új látványossága lehet.

A Ferencz Marcel (NAPUR Architect) elképzelései alapján megszülető új épület 44 méter magas lesz, a tetőn helyet kapó panoráma-kilátóból így szép kilátás nyílik a városra és a hegyekre.

A homlokzat az átdolgozott terveken aranyszín helyett jóval visszafogottabb, króm-nikkel ötvözetű fémborítást kapott, ami a víz hullámzására reflektáló kiképzésével így is rendkívül látványos, és alkalmas arra, hogy a város egyik ikonikus alkotása legyen.

A világítás szintén nagyon hatásos lesz, a homlokzat réseiből – amelyeket nevezhetünk akár kopoltyúknak is – érkező fények folyamatosan változnak majd, így soha nem lesz kétszer ugyanolyan színű az épület esti képe.

A részben ideiglenes jellegű lelátókon akár 15-20 ezer ember is helyet foglalhat eseménytől függően, majd a verseny végeztével a szerkezeteket elbontják és visszaszerelik a homlokzatokat. A 2017-es világbajnokság után a tervek szerint 90 nappal már a nagyközönség is használhatja a sportközpontot.

Az épületben három nagyobb medence kap helyet: egy 50 méter hosszú, 3 méter mély, 10 pályás úszómedence; egy 25 méter hosszú, 5 méter mély műugrómedence és egy 50 méteres, 2,5 méter mély, 10 pályás bemelegítőmedence. Emellett high-tech, interaktív sportmúzeum, fitneszterület és egy konferenciaterem is létesül a komplexumban, utóbbi a fenntartás rentabilitásához járul hozzá.

Az épület körül kerteket, a Duna felőli oldalon pedig a belváros felé tartó gyalogossétányt és kerékpárutat, valamint hajómegállót alakítanak ki. A tervek szerint az uszoda közvetlen környezetének változásai a környék lakóit is érintik, így a parkosítás, a kamerarendszer kiépítése, az útburkolatok kijavítása is fontos részét képezik majd a fejlesztéseknek, ahogy a közvilágítás korszerűsítése is. Helyi információk szerint a Népfürdő utca-Váci út közötti Dagály utca biztosan átalakul majd.

A munkálatokról egyébként az építő cég jó minőségű légifelvételeket tett közzé, a legutóbbit éppen egy napja, így friss információkat szerezhet róla minden budapesti, hogy hol is tart az építkezés. Mi már nagyon várjuk a végét!