Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Végre élet költözött az egykori Tőzsdepalotába – a Váci1-ben jártunk

Évekkel ezelőtt elkészültek az időközben Váci1 névre keresztelt tömb felújításával, az ide tervezett luxusáruház azonban mégsem nyílhatott meg a Vörösmarty tér és a Váci utca sarkán. Az UNESCO Világörökségi védelme alatt álló ház évek óta várt a valódi kapunyitásra, most egy ruházati üzlet kapott helyet benne.

Szokásos év eleji összeállításunkban már említettük a Váci1 épületét, aminek felújítása néhány éve elkészült ugyan, a tervezett luxusáruház vagy egy számottevő forgalmat generáló, úgynevezett zászlóshajó üzlet nyitása mindeddig váratott magára. Szerencsére a jóslatunk bevált, és az épület a szélesebb közönség előtt is megnyithatta kapuit.

Annak is van mit nézni, akit kicsit sem érdekelnek a fast fashion ruhakölteményei, hiszen még Budapesten is párját ritkítja az az igényesség, amivel felépült az Első Pesti Takarékpénztár épülete Alpár Ignác tervei szerint.

A stájer eredetű iparoscsaládból származó, de már a pesti Józsefvárosban, Schöckl Ignác néven született későbbi építész egyébként a banképületek specialistájának számított. Az itteni épület földszintjén, az utcai traktusokban üzletek, a felső szinteken bérlakások kaptak helyet, a viszonylag egyszerű homlokzatokat monumentalitást sugárzó, három emelet magas oszloprenddel képezte ki, a sarkokat pedig lekerekítette.

A vasbeton szerkezetű tömb belső terei a luxusról, a tartósságról, a nemes anyagokról szóltak. A berendezést és a díszítést a korszak legjobb mesterei tervezték és készítették, a bronzkapu, az aranyozott vörösmárvány oszlopok, a régen bőrgarnitúrákkal berendezett, galériás pénztárcsarnok pedig egyszerűen lenyűgözték a látogatókat.

Szerencsére mindezt az igényességet a Chritian Biecher francia tervező, valamint a Kőnig és Wagner Építésziroda által tervezett felújítás során is sikerült megőrizni.

A falakat többféle kőburkolat fedi, a díszlépcsőház melletti terekben Róth Miksa-féle festett üvegablakokkal találkozhatunk.

Az új ruhaüzletet kissé sterilen, de az átlagnál igényesebben sikerült kialakítani. Az oszlopokra helyezett tükrök érdekesebbé teszik a térélményt. A felülről természetes fényt is kapó központi tér különböző magasságban befüggesztett égői nyolcasformát írnak le. Utóbbi egyszerű, de nagyon szép megoldás.


Az épület első két szintjét foglalja el a most megnyitott ruhaüzlet, ami számottevő forgalmat generál az épületben. A földszinten eddig is működött már a cukrászda, a tetőn pedig egy 400 négyzetméteres terasz kapott helyet.
Váci1 (Tőzsdepalota)
Cím: 1052 Budapest, Türr István utca 8.

Hasonló tartalmak

Kultúra

Fűri Judit előadása a Városmajori Jézus Szíve-templomban

Fűri Judit üvegművész–restaurátor december 2-án a Városmajori Jézus Szíve-templom díszüvegablakainak restaurálásáról és rekonstrukciójáról tart izgalmas előadást.

Kultúra

Pulpbrother (US): Sorry I forgot the pizza I was supposed to deliver

November végén amerikai kultművész érkezik a budai minigalériába, a Start Galéria Budapestbe, amit érdemes megnézni a pop-art kedvelőinek. Ha Pulpbrother sikerének titkát boncolgatjuk, olyan címkék kerülnek elő, mint a humor, olykor a fekete humor is. Rendkívül profán, szarkasztikus, csípős és mindig flegma – mégis áthatja az életigenlés.

Shopping Kultúra

PANEL Contemporary: Karácsonyi képzőművészeti kiállítás és vásár

A Faur Zsófi Galéria karácsonyi képzőművészeti kiállítással és vásárral könnyíti meg az ünnepek előtti ajándékhajszát: december 22-ig minden hétköznap 12:00-től 18 óráig nézelődhetünk a galéria művészeinek alkotásai között.

Neked ajánlott

A