Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Új életre kelt az Andrássy út 8.

A 19. századi palota igencsak leromlott állapotba került az elmúlt években, míg – hosszú előkészületek és alapos tervezés után – megindulhatott Budapest egyik legnagyobb hotelberuházása. A műemlékvédelem alatt álló egykori Schossberger-palota hagyománytisztelő módon, de modern építészeti megoldásokkal újult meg, így Budapest történelmi belvárosa és az Andrássy út ezzel egy újabb fényponttal, a Hotel Moments-cel gazdagodott.

Az egykori Sugárúton álló épület 1880 és 1882 között épült fel Schossberger Henrik megbízásából, Feszty Adolf építész tervei alapján – a tervezőről egyébként a főbejárat előtti területen elhelyezett kis fémtábla emlékezik meg.

Az elmúlt több mint egy évszázadban itt működött többek között Kino Plasticon néven egy mozi – a város egyik első mozgóképszínháza –, Geittner József és Rausch Ferenc vaskereskedése, egy bank és több szórakozóhely is.

Az építkezés hosszas előkészítés után indulhatott meg az ARCHI-KON és Nagy Csaba vezető tervező építészeti tervei szerint, a Market Építő Zrt. kivitelezésében, a beruházó a CD Hungary Zrt., az üzemeltető pedig a Continental Group. A hotelként újranyíló épület néhány hete, 2016 tavaszára készült el. A feladat bonyolultságát jól jellemzi, hogy a belső udvarra egy toronydarut állítottak, ennek segítségével tonnás súlyokat mozgattak – eközben az egyik utcafronti üzletben zavartalanul működhetett az ottani optika.

A megújult homlokzat mögött találjuk az igazán izgalmas részeket: az épületbe belépve elsőként a boltozatok lenyűgöző festése ragadja meg a figyelmünket, majd a felülről fedést kapott egykori belső udvarban találjuk magunkat.

Itt az udvari rész vasoszlopos loggiája és a földszinti boltozat Lotz Károly által készített sgrafittó díszítései jelentik a legfőbb látnivalót – mindez hagyománytisztelő módon, valóban igényesen felújítva. Természetesen sok modern elemet is találunk az épületben, ezek visszafogottak, kifejezetten hagyják érvényesülni a történelmi részeket.

A 99 szobás, négycsillagos Hotel Moments helyiségei leginkább az art deco stílus jegyeit hordozzák magukon, az emeleti Andrássy névre keresztelt lakosztályból pedig egyedülálló panoráma nyílik a Bazilika kupolájára. A földszinten már üzemel az új, színvonalas étterem, az Andrássy út felé eső részen pedig hamarosan megnyílik az ehhez csatlakozó terasz is.
Forrás: Hotel Moments - Molnár Péter

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A