A Várkert Bazárban 1961 és 1984 között működött a korszak Holdudvara, Fröccsterasza vagy West-Balkánja – a hasonlatot mindenki kedve szerint folytathatja. Mindenesetre tény, hogy a legendássá vált szabadtéri szórakozóhely felejthetetlen koncertek, beszélgetések és ismerkedések tanúja volt – a sorok között pedig mindig jelen volt pár némajátékos, az állambiztonság emberei. Egy olyan korszakról nyílt múltidéző kiállítás, amelyben a lemez csak bakelit, a lányok-fiúk haja furcsa, a sör pedig vizezett volt.

Az Ifipark huszonhárom éves fennállása alatt egyszerre volt szórakozó- és találkozóhely, terasz, randi- és koncerthelyszín. Egy generáció szórakozott itt, a legismertebb zenészek léptek fel – persze szigorúan szabályozott keretek között. Az ide belépők ha tudtak róla, ha nem, megfigyelés alá vetették magukat, de már maga a belépés sem volt egyszerű, bent a renitenseket pedig nem egyszer pár pofonnal tették helyre. Érdekesség, hogy farmerben például nem lehetett bemenni - a kérdés olyannyira neuralgikussá vált, hogy a Valóság című folyóiratban óriási vitát folytatta róla.

Erre a – szórakozóhely és az államhatalom viszonyának – kettősségére utal Kádár rendkívül mélyre ható meglátása is, amely rögtön a kiállítás elején felkerült a falakra: „Mindenki olyan hosszú hajat hord, amilyet akar, csak mossa”.

A tárolókban helyet kapott néhány rockabilys ruha, így például Fenyő Miklós inge, Dolly cipője és Fekete Gyula mellénye is – mind a Hungária együttes fellépésein volt látható. Megtekinthető többek között Pataky Attila bőrkabátja, Török Ádám (Mini) kosfejes karkötője, valamint Cseh Tamás gitárfogója is.

Ha koncertek, akkor kellett hangszer is, aminek a beszerzése ebben a korszakban nem is volt olyan egyszerű, ezért több zenész a kezdet kezdetén saját kézzel farigcsált magának. A kiállításon látható Slamovits István (Edda) elektromos gitárja, Bernáth(y) Sándor (Bizottság) saját készítésű gitárja és az Illés Lajos által használt Melodica is.

A könnyűzenei értékmegőrzés (melynek koordinálása a kiállítást is tető alá hozó Cseh Tamás Program feladata) mellett fontos szerepet kapott a társadalom- és művelődéstörténeti emlékek bemutatása is: a kiállítási térben az Ifiparkból származó eredeti székek, a korszakban használt italos üvegek, hamutálak és egyéb tárgyak is láthatók.

Az állambiztonsági megfigyelésekről és a hírhedt igazgató, a pofonjairól híres, majd sikkasztás miatt később börtönbe került Rajnák László tevékenységéről is olvashatunk.


Az Ifiparkot és korát megidéző, nosztalgikus és ismeretterjesztő tárlat a keddtől vasárnapig, 10-től 18 óráig látogatható.