Hamarosan befejeződik az Erzsébetváros közepén álló vásárcsarnok teljes megújítása. Az eredeti szépségét visszakapó, de a jelen követelményeinek is megfelelő épület a kerületi lakosok kedvelt célpontja lehet, hiszen a nyitás után élelmiszerbolt, pékség, termelői tejes, kávézó, halas és őstermelők is helyet kapnak benne. A felújítás végéhez közeledve saját szemünkkel is meggyőződtünk róla: a csarnok kívül-belül megújult.

A századforduló idején épült, műemlék jellegű vásárcsarnok mind esztétikai, mind funkcionális értelemben nagyon elavult, leromlott állapotba került az elmúlt években, ezért a VII. kerületi önkormányzat a teljes rekonstrukció mellett döntött, amelynek generálkivitelezője a LAKI Épületszobrász Zrt., vezető tervezője pedig Kun Zoltán (Kunyhó Építésziroda Kft.) volt.

Kívülről a legszembetűnőbb változás a tető teljes megújulása, valamint a homlokzat nagyobb részét adó téglafal megtisztulása. Utóbbit évtizedek óta olajos festék színezte vörösre, az épület külseje a hosszas tisztítás után kapta vissza eredeti színeit.

A csarnokba belépve az első benyomásunk az, hogy a tér világos és rendezett. Az élelmiszerbolt és a szemben található üzletsor sem lóg be túlzottan a középső térrészbe. Az üzletek oldalfalát fából készült felületek díszítik, egyébként az eredeti szépségükben látható fém tartószerkezetek a leginkább szembetűnő „látványelemek”.

Az emeletre érve kisebb üzlethelyiségeket találunk. Ezeknek – a bérlők szempontjai szerint történő – belső kialakítása még várat magára.

A tervek szerint élelmiszerbolt, pékség, termelői tejes, mangalicasütöde, lángossütő, Békés megyei specialitások boltja, savanyúságbolt, olasz tésztás, biobolt, halas, lottózó, pénzváltó, önkormányzati információs iroda és egy igazi „eszpresszó” is helyet kap majd itt, de öt üzlet még keresi a gazdáját.

Mint az a látványterveken is jól látszik, a boltok mellett összesen 14 őstermelői asztalt helyeztek el a tervezők.

Az emeletről lenézve jó ötletnek tűnik, hogy az üzletek egy-két méterrel kilógó területét üveg fedi, így a földszinti rész optikailag mindig élettel telinek látszik.A díszkivilágítást kapó csarnok belülről is nagyon jól néz ki este, amit az üzemeltetők szeretnének is kihasználni, és rendezvényeket tartani a színpadtechnikai berendezésekkel is ellátott térben, így lehetnek itt könnyű- és komolyzenei koncertek vagy akár más előadások is. Az épület 22 óráig tart nyitva, így – a Hold utcai csarnokhoz hasonlóan – egy igazi közösségi teret szeretnének itt létrehozni.

A rekonstrukció lassan a végéhez közeledik, a csarnok pedig szeptember végén nyílhat meg a nagyközönség előtt.