Már évek óta szó van róla, hogy a Sziget nem a magyaroknak szól. Ennek sajnos valóban van alapja, amikor egy sör 650 Ft-ba, egy tál étel pedig 1600 Ft-ba kerül (nem is szólva a 18 ezer Ft-os napijegyről), akkor még a versenyképes fizetésből élők is átgondolják kétszer mielőtt belevetik magukat a “szabadságba”. De magyarok vagyunk, a találékonyságunk határtalan, ha olcsó megoldásokról, esetleg ingyen megszerezhető dolgokról van szó: adunk néhány tippet, hogyan lehet egy kicsit faragni a horrorisztikus fesztiválkiadásokból.

Alapozás, kintA spórolás egyik legklasszikusabb formája az, ha az italainkat olcsóbban vesszük meg, mégpedig odakint. Ennek van egy kevésbé elegáns és egy egyáltalán nem elegáns módja: a kevésbé elegáns az, ha beülünk egy közeli vendéglátóipari egységbe. Ami pedig egyáltalán nem elegáns, ha a közeli szupermarketben bevásárolunk és kiülünk annak parkolójába, vagy esetleg a Sziget elé.

Szerencsére a környéken vannak egész jó lehetőségeink, ha nem szeretnénk a földön ülni. Például a HÉV megállóban, a Szentlélek téren, a pizzás mellett megtaláljuk a Szigetsörözőt, ahol egész barátságos áron mérik az italt, de betérhetünk a Sissi-Lottiba is, amely a Kiscelli utcánál a Posta mellett rejtőzködik. Ha még közelebb szeretnénk lenni a fesztiválhoz, akkor ajánljuk a Fapadossörözőt a Selyemfonó utca 2. alatt.

Import“A kereskedelmi mennyiséget nem meghaladó mértékben hozhatsz be magadnak ételt” - írja a Sziget a weboldalán. Bár nem találtunk hivatalos infót arra vonatkozólag, hogy mi a kereskedelmi mennyiség, de 2-3 szendvics, néhány konzerv biztosan belefér. És meg is éri behozni, amit lehet, mert egy adag ételt 1600 Ft-tól mérnek errefelé. Ez egyébként az ásványvízre és az üdítőkre is érvényes, így komoly ezreket spórolhatunk, ha útba ejtünk egy boltot. Alkoholt viszont nem fognak beengedni, és nem is buzdítunk arra senkit, hogy megpróbálkozzon a csempészéssel.

Ivókutak

A víz nem a legdrágább tétel a fesztiválon, viszont elengedhetetlen és sok kell belőle, ha az ember szeretné túlélni. Szerencsére nem kell 400 Ft-ért vennünk a fél literest minden alkalommal, amikor megszomjazunk, a Sziget ugyanis tele van ivókutakkal, ahol feltölthetjük a készleteinket, ha van üvegünk. Ezeket a főutak mentén találhatjuk meg, de van olyan is, hogy slaggal locsolnak kiképzett Sziget dolgozók, akik egyébként fel is töltik nekünk a kulacsunkat, ha szeretnénk.

CsónakházA fesztivál legnépszerűbb helye minden évben a Csónakház, mivel amellett, hogy 500 Ft-ért ihatunk itt sört, még olcsó szendvicsek is vannak és nem kell az érintős kártyát használni, ugyanis a készpénzt is elfogadják. Ennek a kevésbé jó oldala, hogy sötétedés után elképesztő sorok kígyóznak itt, mert mindenki úgy gondolja, hogy megéri.

VIP szolgáltatásokKorábbi cikkünkből megtudtuk, hogy mindenki VIP a Szigeten. Ennek előnyei nem merülnek ki a tiszta mosdókban, a tükörben és a sorban állás nélküli pénzfeltöltésben: a VIP-ban olyanokon spórolhatunk, mint a telefonfeltöltés és a csomagmegőrző, amelyek itt teljesen ingyenesek. Cserébe viszont az ital drágább, mint a fesztivál többi részén, így nem javasoljuk, hogy itt vegyetek bármit.

Sajnos idén olyan fontos ingyenes, vagy kedvezményes akciók maradtak el, mint a műanyagpohár-gyűjtés és fájdalom, de a krisnásoknál sem lehet már ingyen ebédelni.