A Sziget Fesztivál keretein belül minden évben egy kisebb város épül fel a Hajógyárin, ahol olyan szinten megtalálható minden, hogy el se kell hagynunk a helyszínt egész héten. Ez akkor is igaz, ha valamilyen okból különleges étrendet követünk, mint például a vega, a vegán, a paleo, vagy a nyers-egészséges. Tettünk egy körutat, és összegyűjtöttük azokat a helyeket, ahol a speciális étkű egyedek is tudnak mit enni.

Ha vegetáriánus vagy…

Kezdjük a legegyszerűbb esettel: a vegetáriánusokkal. Ha valaki nem eszik húst, az már sehol a világon nem akadály, így a Szigeten is végtelen számú lehetőség áll rendelkezésre. Ennek a csoportnak első körben az Asia Food-ot javasoljuk (43-as pont a térképen), amely az esernyős úton egyenesen haladva jobb oldalon található. Itt olyanokat ehetünk, mint a csicseriborsós sült hagyma (700 Ft), a zöldség tekercs (1200/db), vega pirított tészta (2600 Ft), vagy a vega curry (2600 Ft). Megkóstoltuk és tényleg nagyon jó, az adagok pedig akkorák, hogy jól is laktunk.

Egy másik opció lehet egy vega burrito (1200 Ft), amit ugyanezen az úton az A38 (32.) szomszédságába találhattok meg,

de akár egy 4 sajtos pizza is megteszi, ha csak arra kell, hogy megágyazzon az alkoholnak. Pizzát egyébként nem ajánlunk, mert egy szelet (!) 700-1000 Ft körül mozog és általában nem friss.

Ha vegán vagy…

A Napfényesétterem is kivonult a Szigetre (58.) szerencsére, így a vegánoknak sem kell a kint vásárolt pirosarany-zsömle-kígyóuborka kombóval jóllakatniuk magukat egész héten. A 100% Vegan névre keresztelt étkezdében megtalálunk mindent a rántott növényi sajttól kezdve a szójaragukon, a csilis babon keresztül a falafelig. Az egyetlen baj, hogy nem pénztárcabarát megoldásról van szó: mi két szelet sajtért és egy adag sült krumpliért közel 1700 Ft-ot fizettünk, és valójában simán tudtunk volna még enni utána. (Külön költség a mustár, amiért 150 Ft-ot számolnak fel).

Érdemes egyébként odafigyelni a gyrosos bódékban kapható falafel-szendvicsre, mert megkérdeztük több helyen, és a pita bizony tartalmaz tojást. Alternatívaként lehet tálba kérni, abban viszont így sem vagyunk biztosak, hogy a dolgok nem állati zsírban sülnek. Érdemes ezért a 100% Vegannál maradni.

Ha paleo vagy… Akkor rossz hírünk van. Talán ezt a legnehezebb megoldani a Szigeten, ugyanis szinte minden növényi zsírban sül, vagy tartalmaz valamilyen gabonafélét. Fél napot szántunk rá, hogy megpróbáljunk erre megoldást találni és a következőre jutottunk: próbáld ki a Soup and Sandwich (19.) leveseit, azok ugyanis nagyon rendben vannak. Ez különösen igaz a hideg gazpachóra, amiből nem lehet eleget enni, de a zöldségkrémleves is kifogástalan.

Ha gluténérzékeny vagy…

A Sziget sajnos nem ment rá nagyon a gluténérzékenyekre, és abban sem lehetünk biztosak, hogy a gluténmentes főzés szigorú szabályait akárki betartja. Sajnos ez a helyzet, vagyis ha ebbe a csoportba tartozol, akkor a bejárathoz közeli főút mellett fekvő kínai kifőzde rizstésztáit javasoljuk (29.).

Egy másik opció a lehet a főbejárat felőli főúton található PastaNostra (20.), ahol rengeteg tésztás ajánlat van, például egy remek tejszínes gombás penne (1600 Ft), vagy egy spagetti.

Ha csak egészségesen akarsz élni...Ha semmi kattanásod nincs, de szeretnél odafigyelni a megfelelő mértékű rost- és vitaminbevitelre, akkor a zöldségeseket javasoljuk. Ebből több is található a fesztivál területén (10.,58.), sőt kis tálkákban is lehet kapni mindent, amit útközben is cipelhetünk. Az árakkal viszont ezen a téren is baj van sajnos: egy kis tál sárgadinnye 1600 Ft-ba kerül, egy eper pedig 1300-ba.