Sosem volt kérdés, hogy a fekete az Astoria vonzáskörzetének egyik legjobb kávézója, és mi magunk is sok életmentő eszpresszót köszönhetünk nekik. Nem szerettük viszont, hogy soha nem tudtunk leülni, és a szertartásos kávézást az utcán vagy a közeli aluljáróban kellett megejtenünk. De változnak az idők, nemrég megnyitott a hely hátsó egysége, amely konyhával, közösségi térrel, kerttel és rengeteg székkel vár mindenkit sok szeretettel.

A Múzeum körúton található fekete mindig is egy kellemes, belső udvarral és minőségikávéval üzemelő helynek számított, volt viszont egy apró probléma vele: szinte soha nem lehetett leülni és nyugodtan megkávézni. A helyzet viszont most változott, nyílt ugyanis egy hátsó helyiség, ahol annyi hely van, hogy első ránézésre nem is tudjuk, mit kezdjünk vele.

Az udvarból nyíló új helyiség maximálisan az eredeti dizájnhoz és hangulathoz igazodik: fehér falak, minimál berendezés és parketta – a nagy újdonságot a hely közepén található 20 fős nagy asztal képviseli, amely amellett, hogy közösségi-nagycsaládos kávézásokra tökéletes, a barista munkaasztala is egyben. Itt figyelemmel kísérhetjük a kávénk elkészítésének folyamatát, és végre üvegpohárból, kényelmesen el is kortyolgathatjuk azt.

De a kávézás mellett van még egy dolog, amit nagyon jó itt csinálni: az evés. A fekete az új helyiségben rejlő lehetőségeket maximalizálva főzésbe kezdett, és nemcsak kávézó, hanem reggeliző-, ebédelőhely is szeretne lenni ezentúl.

A cél érdekében olyan fogásokat készítettek, mint a hamburger (1300 Ft), a szendvics (350–650 Ft), a briós, a brownie, a spenótos-ricottás és cukkinis-aszalt paradicsomos quiche (650 Ft), a hummus és a mediterrán pita (1200 Ft), extraként pedig különböző mártogatós dolgok is vannak, mint például az ajvár. A nem titkolt cél az, hogy felkerüljenek Budapestreggelizőhely-térképére, és ha ez megvan, akkor ebédre is visszatérjenek a vendégek.

A hely adottságaiból adódóan úgy döntöttek, hogy kompenzálni fogják a korábbi helyhiányélményeket, ezért hétvégenként egy jól megpakolt asztallal készülnek a nagy közösségi evések reményében. Ezt természetesen a kávézással is meg lehet csinálni egy-egy workshop keretein belül.

Italfronton természetesen hozzák az elvárt szintet: van cold brew, szifon, aeropress és french press, attól függően, hogy a vendég hogyan szeretné. Amint az látható, itt csak filteres dolgokkal foglalkoznak, a gépet a kisebb helyiségben hagyták.

Egyelőre természetesen még nagyon az elején járnak, néhány dolog még változni, bővülni fog: a jövőben terveznek még például smoothie-kat, frissen facsart gyümölcsleveket, illetve hamburgerből is lesz vega verzió, de persze nem ragaszkodnak görcsösen semmihez, nyitottak az egyéni elképzelésekre is, hogy mindenki tudjon itt enni valamit.