A Greshamben hosszú évek óta rendezvényteremként üzemelő Páva szalon megtelt élettel, ugyanis kinyitott a Kollázs Brasserie & Bar. A hotel a szállóvendégek mellett a turistákat és helyieket is szívesen fogadja ebédre, egy jó desszertre, de esti koktélozáshoz/borozáshoz is ideális a 20-as 30-as évek arisztokrata Budapestjét idéző Kollázs.

Természetes, hogy egy lokálpatrióta csak kívülről szemléli a városában lévő hoteleket, hiszen meglehetősen ritka az az eset, amikor valaki saját otthona helyett szállodában alszik. A legtöbb intézménybe “halandó” nem is jut be, hacsak nem szerveznek valami olyan rendezvényt, ahol belülről is megcsodálhatunk egy épületet. Tavaly karácsonykor például ilyen volt a Greshamben az adventi vásár, ahova többször is elmentünk, hiszen szép volt a szemnek. Már akkor hallhattunk híreket arról, hogy a szálloda klasszikus étterme hamarosan bezár, hogy egy új, frissebb és könnyedebb hangulatú másik vendéglátóhellyel erősítsék a szolgáltatásokat.A névadás nem véletlen, arra a dinamikus képzőművészeti technikára utal, melybe vegyes anyaghasználattal és ezáltal szabadabb módon alkotnak a művészek. Ez az összetettség igaz a Four Seasons új helyére is, hiszen amellett, hogy klasszikus értelemben vett étteremként is funkcionálnak, megtalálható náluk egy pékség, egy koktélbár, panorámás terasz, grillkonyha is. A modern konyhatechnológiáknak nincs hiánya, (például rotisserie, josper kemence) az ételek készítésének folyamatát egy újszerű látványkonyhában követhetjük figyelemmel. Az étlap összeállítása azt mutatja, hogy a hagyományosabb fogásokkal(velős csont, marha erőleves, harcsapaprikás, bécsi szelet) ugyanúgy készülnek, mint a meglepőbb, újhullámos ételekkel. Természetesen a tradicionális vonalba is csempésztek nóvumot, így kerülhet például a tatárra marinált gyöngyhagyma és ajóka, vagy az erőlevesbe kucsmagomba és marhanyelv. Teljesül tehát a kollázs-jelleg.

Ugyanez igaz a belsőépítészeti megoldásokra is, melyek a leginkább lenyűgöztek minket. Nagystílű és mégis finoman elegáns a belső tér, melyet a San Franciscó-i EDG Design építészei álmodtak meg, a 20-as 30-as évek budapesti luxusára reflektálván. Tényleg példás az a pompa amit a Kollázsban tapasztaltunk. További pozitívum, hogy mindez maximálisan illeszkedik a több, mint 100 éves épülethez és semmi sincs ami stílusidegen.

Győrffy Árpád lett a Kollázs konyhafőnöke, akinek nevét már az Arany Kaviárból és az Alabárdosból is ismerhetjük. Nekünk fogásai közül a vagányabb, modernebb tálalású és ízű ételek tetszettek a legjobban. Mint például a már említett bélszíntatár (3800 forint), amihez szuperül passzolt a tengeri íz, a kecskesajt, paradicsom consomméval, friss málnával, (2500 forint) a spárgakrémleves korianderolajjal (2000 forint), vagy a málnaleves sóskaszorbéval, bodzalekvárral, (1800 forint) ami egy forradalmi desszert-leves.


A Kollázs büszke grillkonyhájára is, melyből mi is megkóstoltuk a ház burgerét, a rotisserie-ben sült kacsáját is. Jópofa módon a már megkomponált fogások mellett saját magunk is összeállíthatjuk a kívánt főételt: választható egy hús, mellé köret illetve a kívánt szósz.Nem szeretnénk elhallgatni, a Kollázs az a hely, ahol meg kell fizetnünk a minőség értékét, a hely szellemét. Biztosak vagyunk benne, hogy a budapesti átlag nem itt fogja tölteni mindennapos ebédidejét, de egyszer mindenképp érdemes megcsodálni az éttermet és rendelni egy jó presszót, egy pohár bort, vagy a cukrászat édességeiből.