A közelmúltban indult el a Hungaricana, amelynek egyes részeiről korábban írtunk már. Az új, könnyen kereshető, hatalmas adatbázist egyesítő portálon mostantól szinte mindent megtalálsz, ami magyarországi könyvtárban, levéltárban vagy múzeumban digitalizáltak.

Korábban is léteztek – az utóbbi időben szerencsére egyre jobban működő – adatbázisok, amelyekben a hazai közgyűjtemények adataiban kereshettünk. Az Osztrák-Magyar Monarchia térképeire a világviszonylatban is innovatív MAPIRE segítségével bukkanhattunk, a képeslapokat a Postcards Hungaricana felületén kutathattuk a leghatékonyabban és a Budapest Főváros Levéltára is nagyszerű anyagokat kezelt – eddig egymástól elkülönítve.

A közelmúltban elkészült, hatalmas adatbázist kezelő portál újdonsága, hogy ezekben az adatbázisokban ezentúl egyetlen keresésre megtalálhatsz bármit, ami a különböző gyűjteményekben digitálisan elérhető. Ilyen tekintetben pedig nem állunk rosszul, hiszen a Hungaricana egységes adatbázisa a legnagyobb, nálunk jóval tekintélyesebb méretű országok hasonló rendszereivel is könnyen felveszi a versenyt.

A portálról általánosságban elmondható, hogy folyamatosan frissül, átlátható és nagyon könnyű kezelni.

A feltöltött anyagok között többek között megtaláljuk a legkülönfélébb középkori okleveleket, urbáriumokat, a tisztviselőket és polgárokat felsoroló archontológiákat, Ybl Miklós összes tervét, Budapest Székesfőváros Közgyűlésének 1873 és 1949 közötti jegyzőkönyveit, Pest Szabad Királyi Város Építő Bizottmányának anyagait, fotókat, képeslapokat és térképeket. Ezek között számos rendkívül értékes, máshogy nehezen hozzáférhető dokumentumot találunk.

Kis kereséssel könnyen olyan okleveleket is találhatunk, amelyen például Mátyás király aláírása található, de a georeferált helyadatokkal rendelkező képeslapok között is érdemes szétnézni. A Hungaricana óriási segítséget jelent majd a kutatóknak, egyetemi hallgatóknak, de lényegében bárkinek, akit kicsit is érdekel a történelem: a felsorolt példákon túl végtelen a lehetőségek száma, tényleg rengeteg érdekességet találhatunk az oldalon. Jó kutatást!