Hol vannak már azok az idők, mikor a múlt dokumentumaiért, fotókért, folyóiratokért kizárólag levéltárakba, könyvtárba jártunk? Egyre több az online archívum, ami nemcsak a kutatóknak hasznos, hanem azoknak is, akik szeretik az efféle múltidézést, lazább történelemórát, ők akár napokat is eltölthetnek a böngészéssel. Mi most a Postcards Hungaricanát próbálgattuk.

Az Arcanum Kft. segítségével még csak pár hónapja indult el a Hungaricana szolgáltatás, de máris nagy népszerűségnek örvend. Több mint 150 intézmény közgyűjteményi adatbázisában lehet bárkinek online kutakodni, hiszen 10 millió felvételt, 20 millió önálló leírást archiváltak digitálisan. Elképesztő mennyiségű információ ez, így praktikusan témakörökre bontva lehet keresni közöttük. 2014 októberében már publikáltunk egy anyagot a Mapire szolgáltatásról, mely digitalizált térképeket foglal össze a történelmi Magyarországról.

A lenyűgöző adatbázis egy részét képezi a Postcards Hungaricana is, mely jelenleg öt intézményből (Zempléni Múzeum, Országos Széchényi Könyvtár, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Damjanich János Múzeum) összegyűjtött 300 000 darab képeslapját hozza egy platformra. A flottul működő keresővel könnyen szűrhetünk a témák, földrajzi helyek között.

Már a Gozsdu Udvarban rendezett „Budapest elmúlt 100 éve 2000 képeslapon” című kiállításon is hosszú órákon keresztül elmélkedtünk a múltbéli fővárost bemutató képeslapok előtt, de a Postcards Hungaricana segítségével a gép előtt ülve kereshetjük a képeslapokat nekünk érdekes témában. A vizuális élményen kívül a tartalom is érdekes lehet: szerelmes üzeneteket, bocsánatkéréseket, helyzetjelentéseket olvashatunk. Kiderül, hogy nem csak Ady Endre írta tele a képeslapok elejét is, helyhiány miatt sokan pozicionálták kedves szavaikat a Duna hullámaiba, a Gellérthegy lankáira.

Amellett, hogy igazán szórakoztató a böngészés, kortörténeti lenyomatokat láthatunk a gyűjteményben, sőt, még az sem kizárt, hogy generációkra visszamenőleg családi emlékekre bukkanunk. Gyönyörűek a kalligráfiák, érdekes a nyelvezet, időnként megmosolyogtatóak a megszólítások is amellett, hogy szeretni valók a maguk a képeslapok. Bemutatjuk kedvenceinket. Bár azt nem állíthatjuk, hogy az összes budapesti vonatkozású képeslapot láttuk... de igyekszünk!