Az V. kerület egyre „olaszabb”. Már nem csak az Arany János utca a célpont, ha egy kis lazaságra vágyunk, mert kinyitott a város első apérobárja, a ‘Mericano. Vagyis egy olyan hely, ahol már délutántól leguríthatunk egy Martinit, finom kemencében sült pizzával. Sőt, ha estig maradnánk, könnyen lehet, hogy electro swing buliban találjuk magunkat.

A Bazilika környéke jócskán meg van tűzdelve szórakozóhelyekkel, bárokkal. Arrafelé könnyen talál alternatívákat a borértő üzletember, a pezsgő buborékaitól boldog fiatal lány, vagy a romkocsmákat hátrahagyó trendérzékeny fiatal is. Egy olyan hely viszont hiánypótló lehet, ami már a munka végeztével jó hangulattal vár, egészen éjjelig van konyha, a személyzet tagjaiba két perc után bele lehet szeretni, jók a parkolási lehetőségek, de a metróhoz is 3 perc alatt odaérhetünk, ha csak egy szerdai koktélozást terveztünk, korai hazaérkezéssel, szakítva a “csak egy sör” hajnalig tartó maratonnal.

A ‘Mericano belső megjelenéséről a 81font alkotócsoport és Szendrő Péter gondoskodott, így a stílus a letisztult formákra, mégis a mostani trendekre apellál. Nincs benne semmi hivalkodó, semmi túl színes, hiányoznak az oda nem illő tárgyak, bútorok is. Így egységes és kompromisszumra kész: ugyanúgy szimpatikus lehet a belvárosi üzleti szférából érkezőknek, mint az újra fogékony turistának. A tégla falfelületek az üzlethelyiség eredeti arcát hívják elő; kellemes kontrasztot mutat a meleg tégla a hűvösebb, indusztriális csövekkel, réz világítópanellel. Amit sajnálunk, hogy a belső udvarra nem tárhatnak ajtót, mivel egy lakóház aljában helyezkednek el. Így a tavaszi/nyári csillagos ég alatti láblógatás elmarad.Emlékszünk A tehetséges Mr.Ripley ominózus jelenetére, mikor Jude Law és Matt Damon egy hamisítatlan nápolyi bárban énekel. Dél-Olaszországban a II. Világháború után beinduló amerikanizálódásnak köszönhetjük viszont az olasz bár- és koktélkultúrát, mely mára már nem csak a Martini-Campari-grappa alapú italok szentháromságot jelenti. Az újhullámos vonalat vegyíti a bevált itáliai klasszikusokkal a ‘Mericano. Két bárpult üzemel, a legkülönlegesebb italokkal felszerelve. Látszik, hogy figyeltek az itallap összeállításakor arra, hogy azoknak is kedvezzenek, akik a megszokott márkákat preferálják, de az ínyencebbek is megtalják számításaikat. Mi leginkább a 42 tételes whisky/whiskey kínálattól dobtunk hátast. Bourbontől a japán specialitásokig az összes különlegességet megtaláljuk a bárban.Széles a koktél kínálat is: sok házi specialitással készülnek (Negroni sbagliato 1550 forint, Mericano Ten Tonic 1950 forint), de a nagy klasszikusok közül is lehet választani. (Mint julep 1650 forint, White Russian 1400 forint) Aki jártas a belvárosi koktél árakban, az tudhatja, hogy ez egy felső középkategóriás árfekvést jelent.

Nincs olasz hely étel nélkül, ezért a itt falatozni is lehet, ha megéheznénk. Kemencében sült pizzáik közül a hely specialitását ( 2790 forint) kóstoltuk, ami a San Daniele sonkát, a ruccolát és a parmezánt vonultatja fel. Vékony, roppanó tésztás a korong, gazdag feltéttel, tehát köszönő viszonyban sincs a rendelős puha amerikai típusú ételekkel. Piadinák (1790 forint) és saláták (1590 forint) közül is választhatunk. Nálunk abszolút befutó volt a krémes tiramisú (990 forint), ami kellőképpen kávésra sikerült.

A hely szerdától szombatig üzemel, délután 17:00-02:00-ig, szerdán és csütörtökön akusztikus koncertek lesznek, a hét további részében electro swing bulik, funky/soul zenés partyk színesítik a programot. A kezdeti nehézségek ellenére sok a lehetőség a bárban. Csak az a kérdés, hogy a hamarosan kialakuló vendégkör, valamint a zenei programok, milyen irányba viszik majd a ‘Mericanot.

'Mericano
Facebook
Cím: 1051 Budapest, Sas utca 17.
Telefonszám: +36 30 572 5331 Étlap/Itallap