Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

szerkesztés

Elkészült az ország legnagyobb passzívháza

Szerzők

  • Bagi László

2015. 02. 04. 16:16

Hazánkban még viszonylag ritkaságszámba megy egy-egy passzívház átadása, a százlakásos angyalföldi épület viszont az egész régióban a legnagyobb ilyen beruházás. A három tömbben álló, zöldfelületekkel körülvett lakások fűtésköltsége egy átlagos budapesti lakáshoz képest elenyésző. Az épület terveit Nagy Csaba Ybl-díjas építész készítette.

Angyalföld különös és változóban lévő városrész: a Jász utca felé sétálva autószerelő műhelyek, raktárak, kisiparosok telephelyei váltják egymást, de közéjük mind több új építésű, három-négy emeletes lakóház vegyül. Ezek közé most egy visszafogott homlokzatú, puritán épület is került, melynek különlegessége elsősorban az építés az üzemeltetés során alkalmazott technikában rejlik.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Az épület mélygarázsában található „gépházban” működik az a rendszer, amely a talajhőt kihasználva gondoskodik a ház hűtéséről és fűtéséről. A technológia lényege, hogy a kertben húsz darab szonda nyúlik le a földbe 120 méter mélyre, és az ezekben zárt rendszerben keringő folyadékból nyerik ki a szükséges hőt.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A lakásokban így legalább húsz fok uralkodik télen, a fűtésköltség pedig mindössze 15 000 forint körül alakul – évente.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Az épület egyéb részei is okosan tervezettek: a három tömbben elhelyezett lakások elhelyezkedésüknél fogva az egész nap folyamán világosak és levegősek. A falakat 30 centis hőszigeteléssel látták el, és a nyílászárók is kiválóan tartják a hőt. A lakásokban egy úgynevezett légkezelő gondoskodik a friss levegőről és arról, hogy a használt levegőből is kinyerjék a hőenergiát.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Az önkormányzat kizárólag bérlésre kínálja az egyenként 41, 48, illetve 60 négyzetméteres, minőségi anyagokkal berendezett lakásokat. A bérleti díj – új építésű, alacsony rezsijű otthonokról lévén szó – igencsak kedvezőnek számít, négyzetméterenként 1100 forint körül kell fizetni.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A lakásokhoz garázs, biciklitároló, elő- és oldalkertek, közösségi zöldfelület és kerti sütőhely is tartozik.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Az épület megkapta a passzívház minősítést, Magyarországon eddig egyelőre körülbelül húsz ilyen épület létezik. A beruházás 2,3 milliárdos költsége természetesen valamivel magasabb, mint száz „átlagos” lakás felépítéséé, viszont érdemes kiszámolni, hogy középtávon mindez mégis jóval olcsóbb, és – ami nem mellékes – a környezetet is sokkal kevésbé terheli, mint egy energiapazarló épület.Ráadásul a látszóbeton falakat nem szükséges vakolni és festeni, a napos lakásokban kevesebbet kell világítani, és a fűtésre szánt pénzt sokkal értelmesebb dolgokra költhetik a lakók. Reméljük, még sok ilyen ház épül az egész országban!

Hasonló tartalmak

Admin mode