Gondoltál-e már arra, hogy profi cukrász által üzemeltetett műhelyben készítsd el a saját bonbonodat? Ha igen, ajánljuk hozzá az egyik legautentikusabb helyet, ahol megteheted: a Déli pályaudvartól mindössze néhány percnyi sétára található Barny’s kézműves csokoládézót. A manapság elcsépelt jelző ebben az esetben tényleg megállja helyét, mert Máthé Barnabás alapító-tulajdonos két szorgos kezével állítja elő a saját ötletei alapján készült édességeket.

A tavaly júliusban nyitott üzlet tulaja gyerekkori álmát valósította meg a csokoládézóval, bár ennek beteljesedéséhez elég hosszú utat kellett bejárnia. Dolgozott a Gelato Italianónál, majd éveket tanult Ausztráliában, hogy aztán a híres Szamos Marcipán alkalmazza fagylaltkészítőként. Miután üzemvezető lett és ő felelt a csokoládék gyártásáért, úgy döntött: itt az ideje a saját lábra állásnak. Ezzel pedig mi, az édesszájúak jártunk a legjobban.

A mindent egyedül csináló Barnabás Dél-Amerikából importált, szójalecitin-mentes csokoládékkal dolgozik, amelyek ugyan drágábbak az "alapcsokiknál", cserébe jóval magasabb a kakaótartalmuk (43,5% a tejcsokinál, 71% az étcsoki esetében). Kizárólag természetes ízekkel tölti meg a bonbonjait, azaz nem használ aromát, pasztellt, színezőanyagokat, glükóz szirupot, hanem helyette tejszínt, vaníliarudat, diót, kávét és mogyorót adagol. Saját kezével, egyenként válogatja ki például a pralinéhoz a mogyorót, amelyet ő maga pörköl meg.

Valamennyi bonbon saját recept alapján kerül a pultokra, ízviláguk egyedinek mondható. Közülük a legkülönlegesebbnek az étcsoki és a kávé kiváló összhatását egyesítő eszpresszó kávéból készült trüffel számít, ilyet ugyanis nem nagyon lehet kapni sehol máshol az országban.

A bonbonok 0 gramm tartósítószert tartalmaznak, ennek következtében a szavatosságuk nagyjából három hétig tart - a Barny’s pultjain két hetesnél idősebb édességet nem találsz. Barnabás igyekszik rendre új ízekkel becsalogatni a nassolni, netán csokoládét ajándékozni vágyókat, őket olyan, elsőre talán sokkolónak ható termékkel igyekszik levenni a lábukról, mint a chilis bonbon, vagy a kevésbé sokkoló, ellenben igen fonom mogyorópraliné.Mindkettőt megkóstoltuk: előbbi a lenyelésig hagyományos csokiízt nyújt, majd miután leszaladt a nyelőcsövön, érkezik a csípős íz, utóbbi pedig mind közül a kedvencünknek bizonyult. Nem hagytuk ki a vaníliás tejszínkaramellás bonbont sem, mely a középén egy fél mandulát rejt, illetve a rumos-diós trüffelgolyót, amelyben roppanás után azonnal érezni a szeszes italt.

Bizonyára azt gondolnád, hogy ennek a sok jó dolognak Barnabás alaposan megkéri az árát. Tény, hogy nem a legolcsóbbak a Barny’s bonbonjai, de az olcsóbbak között vannak. Annak fényében meg főleg, hogy milyen drága alapanyagokat használ.És hogy hogyan készítheted el a saját bonbonodat?! Úgy, hogy a honlapon jelentkezel a tanfolyamra! Barnabás lexikonnyi tudásából átad egy-egy szeletet a 3-3.5 órás foglalkozások során. A nebulókat mintegy 15 perces elméleti oktatással melegíti be, majd az alkalmi cukrászok csokikrémet főzhetnek, bonbonformát önthetnek, végül hazavihetik a 20-30 dekányi "vizsgafeladatukat".

A közeledő Valentin-nap alkalmából pedig mi más is lehetne személyesebb ajándék, mint egy saját kezűleg készített bonbon?
Barny's (bezárt)Cím: 1126 Budapest, Németvölgyi út 12.