Szponzorált / gasztró

szerkesztés

Ide menj farsangi fánkért: Wiener Szalon

Szerzők

  • We Love Budapest

2015. 02. 19. 12:18

Ha farsang, akkor álarcos bálok, busójárás és persze - a közelgő böjtre való tekintettel - nagy kajálások. A húshagyó keddel záruló időszak kötelező desszertje a fánk. A tradíció nálunk még csak éledezik, de például a Wiener Szalon bécsi üzleténél szó szerint sorok kígyóznak a városszerte híres fánk miatt: megkóstoltuk és mindent értünk. Szerintünk hamarosan Budapesten is kedvenccé válik, nem csak a fánk miatt.

A tél végét jelképező farsang kezdete Vízkereszt, az utolsó napja pedig Húshagyó kedd, amivel egyben kezdetét veszi a böjti időszak. A karneválokkal, bálokkal és kiadós étkezésekkel tarkított időszak csúcspontja az ünnep vége: a Farsang Farka idén február 15. és 17. közé esik, szóval van még néhány napod, hogy kipróbálj valami jellegzetes ételt vagy szokást.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A farsangi időszak gasztronómiai zászlóshajója a fánk: a nagyi által sütött verziónál nem nagyon akad jobb, Budapesten viszont nagyítóval keresve se nagyon találtunk olyan verziót, ami nem zsírtól és cukortól csöpög. De van egy jó hírünk.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Bécsben működik egy híres cukrász, aki legalább ötven éve süti városszerte ismert süteményeit. Szinte hihetetlen, de ötven-hatvan ezret is eladnak ilyenkor belőle, meséli Groissböck úr fia, a magyarul is kiválóan beszélő Nicolas, aki Budapesten nyitott egy jellegzetesen bécsi stílusú fagylaltszalont, ahová természetesen a méltán híres fánk receptjét is elhozta. Megkóstoltuk és tényleg nagyon finom.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A Corvin-negyed közepén naponta többször is készül a híres fánkból, ami így mindig friss, egyszerre ropogós és puha. A házi készítésű, kis rummal feldobott, sárgabarackos verzió mellett csokis változatot is kérhetünk. A desszertek könnyűek, levegősek, de van bennük anyag, és ami a legnagyobb pozitív csalódás, semmi olajízt nem érzünk rajta. A friss fánkok egységesen 250 forintba kerülnek, ami elég baráti árnak számít, főleg, ha a jóval drágább és rosszabb gyorséttermi verziókkal vetjük össze.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Korábban, a Corvin környékét bemutató cikkünkben megírtuk, hogy a Wiener Szalon bármilyen napszakban kiváló választás: a

házilag pörkölt kávé, a friss kornspitz, a bécsi virsli, a sonkák, a lágy tojás a nap indításához járul hozzá, a márciustól kapható, házilag készült fagyik a délutánt varázsolják szebbé.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Bécsben tehát óriási hagyománya van a farsangi fánknak, ha a Wiener Szalon így folytatja, szerintünk ez hamarosan Budapesten is így lesz. De ne várd meg az ünnep végét, hanem próbáld ki a hely egyik specialitását. Tényleg nem fogod megbánni.

Hasonló tartalmak

Admin mode