Ha farsang, akkor álarcos bálok, busójárás és persze - a közelgő böjtre való tekintettel - nagy kajálások. A húshagyó keddel záruló időszak kötelező desszertje a fánk. A tradíció nálunk még csak éledezik, de például a Wiener Szalon bécsi üzleténél szó szerint sorok kígyóznak a városszerte híres fánk miatt: megkóstoltuk és mindent értünk. Szerintünk hamarosan Budapesten is kedvenccé válik, nem csak a fánk miatt.

A tél végét jelképező farsang kezdete Vízkereszt, az utolsó napja pedig Húshagyó kedd, amivel egyben kezdetét veszi a böjti időszak. A karneválokkal, bálokkal és kiadós étkezésekkel tarkított időszak csúcspontja az ünnep vége: a Farsang Farka idén február 15. és 17. közé esik, szóval van még néhány napod, hogy kipróbálj valami jellegzetes ételt vagy szokást.

A farsangi időszak gasztronómiai zászlóshajója a fánk: a nagyi által sütött verziónál nem nagyon akad jobb, Budapesten viszont nagyítóval keresve se nagyon találtunk olyan verziót, ami nem zsírtól és cukortól csöpög. De van egy jó hírünk.

Bécsben működik egy híres cukrász, aki legalább ötven éve süti városszerte ismert süteményeit. Szinte hihetetlen, de ötven-hatvan ezret is eladnak ilyenkor belőle, meséli Groissböck úr fia, a magyarul is kiválóan beszélő Nicolas, aki Budapesten nyitott egy jellegzetesen bécsi stílusú fagylaltszalont, ahová természetesen a méltán híres fánk receptjét is elhozta. Megkóstoltuk és tényleg nagyon finom.

A Corvin-negyed közepén naponta többször is készül a híres fánkból, ami így mindig friss, egyszerre ropogós és puha. A házi készítésű, kis rummal feldobott, sárgabarackos verzió mellett csokis változatot is kérhetünk. A desszertek könnyűek, levegősek, de van bennük anyag, és ami a legnagyobb pozitív csalódás, semmi olajízt nem érzünk rajta. A friss fánkok egységesen 250 forintba kerülnek, ami elég baráti árnak számít, főleg, ha a jóval drágább és rosszabb gyorséttermi verziókkal vetjük össze.

Korábban, a Corvin környékét bemutató cikkünkben megírtuk, hogy a Wiener Szalon bármilyen napszakban kiváló választás: a

házilag pörkölt kávé, a friss kornspitz, a bécsi virsli, a sonkák, a lágy tojás a nap indításához járul hozzá, a márciustól kapható, házilag készült fagyik a délutánt varázsolják szebbé.

Bécsben tehát óriási hagyománya van a farsangi fánknak, ha a Wiener Szalon így folytatja, szerintünk ez hamarosan Budapesten is így lesz. De ne várd meg az ünnep végét, hanem próbáld ki a hely egyik specialitását. Tényleg nem fogod megbánni.