A Ludwig Múzeumot alapító házaspár, Peter és Irene Ludwig a kontinens egyik legjelentősebb pop art gyűjteményét hozta létre néhány évtizeddel ezelőtt. A 60-as és 70-es évek meghatározó irányzatát napjainkban kezdik újra felfedezni és értelmezni. A várhatóan igazi blockbuster kiállítás néhány hónap múlva Budapesten is látható.

A német műgyűjtő házaspár Európában az elsők között ismerte fel a pop art jelentőségét; az általuk alapított múzeumokban így a műfaj leghíresebb művészeinek munkái is megtekinthetőek. Most a hét különböző városban (Köln, Aachen, Koblenz, Basel, Budapest, Bécs, Peking) elhelyezett kollekciók darabjait egyetlen, városról városra vándorló kiállítás keretében mutatják be.

A napokban nyílt meg a bécsi Museum moderner Kunst - Stiftung Ludwig (mumok) kiállítása. A MuseumsGuartier szívében található múzeum - összesen négy szintjén - olyan művészek munkái láthatóak, mint Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, Tom Wesselmann és Andy Warhol.

A tárlat egyik legjobban várt darabja Claes OldenburgMouse Museum című munkája lesz, melyet mérete és komplex felépítése miatt nagyon ritkát láthat a közönség: a tárgyaknak helyet adó két "doboz" önmagában egy fél szintet foglal majd el a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum kiállítóteréből.

Az október 9-én nyitó és 2016. január végéig látható budapesti kiállításra összesen hatvan műtárgy érkezik, melyeknek együttes biztosítási értéke meghaladja az 50 milliárd forintot.