A Bortársaság eddig is híres volt minőségi, válogatott borairól, melyek palackokban sorakoztak a polcokon, de március óta ezeket a Kossuth téri üzletükben meg is bontják egy-egy kóstolós este erejéig. Közben pedig beszélgetés zajlik az üzlet hangulatos galériáján, egy borász, körülbelül 20 fő és 6-7 különböző bor társaságában. Ilyenkor szó esik borvidékekről, illatokról, ízekről, és a kóstolás alapjaitól egészen az elismert borászok bemutatkozásáig bármelyik eseménybe becsatlakozhatunk.

Ott voltunk a kezdeteknél tavasszal, és most újra ellátogattunk, hogy megnézzük, hol tart a Borsuli közösségi borkóstoló programja. Ez alkalommal egy olyan eseményt választottunk, amelyre a burgenlandi származású Franz Weninger hozta el válogatott borait a Soproni borvidékről. Mert hogy ősztől bevezették a "haladó" és nemzetközi esteket, melynek keretein belül a házigazdák mint például Franciaország, Újvilág és Spanyolország borospalackjait is megnyitják a kíváncsi borszakértők vagy wannabek előtt.

A menet nagyjából mindig ugyanaz: a vendégeket felkalauzolják a borospince és amerikai konyha hangulatát ötvöző galériára, ahol egy hosszú, terített asztalnál lehet helyet foglalni. Egy alkalommal olyan 20-22 főből álló társaság gyűlik itt össze, középen a házigazda borásszal vagy meghívott szakértővel. Jelen alkalommal bevezetőként kedvenc soproni borunkról kérdeztek, majd elindult a kérdezz-felelek, melyből a felelek rész Franznak jutott.

Az Ausztriában felcseperedett, de kicsit magyarul is beszélő borász családi hagyományból ment borászati iskolába, habár akkor még nem rajongott a szakmáért. Később Sopronban kezdett szőlővel és borral foglalkozni, míg édesapja a burgenlandi borvidéken tevékenykedett, de mára már mindkettő Franz igazgatása alatt áll. Az este folyamán szabadon lehetett érdeklődni történetekről, kulisszatitkokról, és még azt is megtudtuk, hogy néha könnyebb vonalakkal, rajzokkal körülírni a bor milyenségét.

Az előre bekészített kis füzetből egyébként kiokosodhatunk a borkóstolás folyamatáról, és arról, milyen szempontokat kell vizsgálni egy-egy kortynál. Persze ez még nem feltételezi, hogy el is találjuk az intenzitás mértéket, vagy netán azt, hogy vegetális vagy virág aromájú inkább a poharunkban lévő bíbor vagy rubin, vagy színügyileg is újabb kérdéseket felvető folyadék. Erre az esetre van a társaságnak az Így iszunk mi, a Fehérbor ABC, a Vörösbor ABC és egyéb borokkal barátkozó kurzusa.

Ezekre és a többi kóstolóra is a Bortársaság honlapján lehet jegyet venni, az ár 6500 Ft és 9500 Ft között mozog.

Minden esetben 6-7 bor kerül porondra, és van, hogy vakkóstolás után saját tippel kell versenybe szállni. A végeredmény pedig egy izgalmas borokkal és tökmagolajba mártott kenyérszeletekkel tálalt este, ami a borászok szakavatott hozzászólásaival válik szimpla kellemesből hasznossá is. A legjobb rész pedig, hogy kezdők és haladók, munkatársak, barátok vagy idegenek ugyanúgy megférnek annál a bizonyos hosszú asztalnál.