A legendás krisztinavárosi helyen minden adott, ami egy jó kávézóhoz kell: hatalmas ablakok, kényelmes, tágas belső tér, rövid, de megbízható étlap, újságok a falakon és persze minőségi kávé. A hely tulajdonosai nem trendeket követnek, szerintük minden kávézónak meg kell találni a maga közönségét; szerintünk itt sikerült.

1914 ótaAkárcsak 101 éve, a bejárat most is a sarkon található: belépve ide a kellemes belső tér egyből magával ragad. Hatalmas ablakok, kis kávéházi asztalok, rézborítású pult, akárcsak egy francia kávéházban. A falakon egy Pécs környéki kastélyból megmentett Zsolnay-csempe, hatalmas velencei tükrök, és ami szinte példa nélküli a városban, sehol sincs egy tolakodó (de még egy kevésbé tolakodó) reklám se. Nem csoda, hogy bár csak délelőtt fél tíz van, alig kapni helyet.

Amikor átvette a helyet, Kovács Kristóf néhány percet kért Saly Noémi történésztől. A néhány percből sokkal több lett, a századfordulós kávézók kiváló ismerője pedig rengeteg tanáccsal látta el Kristófot. "A kávézó régen olyan volt, mint a közösségi háló, ott léteztek az emberek" - mondja. Egy helynek ezért otthonosnak kell lennie és nem trendeket kell követni.

Krisztinaváros kávézójaKovács Kristóf és családja hét éve vette át a Dérynét, ami azóta is befektető nélkül, családi vállalkozásként működik. Mint mondja, gyerekként is számtalanszor elsétált a hely előtt, hiszen a mai napig innen három percre, a Naphegyen laknak. Tudja, mit jelentett Krisztinaváros bölcsész-értelmiségi lakóinak a Déryné, ezért ezt a világot akarta felidézni az akkor csődközelben lévő, az államosítás után fokozatosan színvonalát vesztő, zenés-táncossá átalakított kávézóban.

A nagyváros lüktetéséhez hozzátartozik, hogy minden városrész más. "Én például el lennék veszve a VI. kerületben" - mondja Kristóf. Ez a hely Krisztinavároshoz tartozik, ezért nem is lesz soha franchise, hiába keresik folyamatosan, hogy sodródjon a trenddel.Nem csupán a reggeli miatt...A Dérynében igyekeznek feleleveníteni az évszázados pesti kávézós hagyományokat, amihez nem elég a szép berendezés. Az étlap rövid, de megbízható: egy jó kávézóban néhány klasszikust kell kínálni, de ennek a néhány ételnek még harminc év múlva is az étlapon kell lennie - avat be minket a tulajdonos a sikeres kávézó egyik titkába.

Természetesen mi is kipróbáljuk a Déryné híres reggelijét. Az Eggs Benedict minden második betérő kedvence: szalmaburgonya mellé bacon és házi paradicsom chutney kerül, erre két buggyantott tojás, hollandi mártás és a tetejére két pirított hagymakarika.

A kiadós angol reggeli sem okoz csalódást: a nyitás óta kapható fogás: házilag töltött kolbász, csilis bab, friss pirított gomba, tükörtojás és sült paradicsom érkezik a tányéron. A lecsószerű Shakshuka is nagyon finom: a paradicsomszószba a zöldségek mellé római kömény, hagyma, fokhagyma és három tojás kerül, mindezt korianderrel fűszerezik. Ha a franciás reggeli hívei vagyunk, a házilag készült croissant mellé finom vaj és szintén házi baracklekvár kerül. Az egyszerű réztálcán érkező kávét üvegpohárban kapjuk meg, így látszik a gyönyörű crema.

Nem pusztán a reggeli miatt érdemes benézni ide, a kiváló à la carte-választék mind délben, mind este sokakat vonz. Ráadásul - mivel a Déryné közönsége színházba járó közönség - talán az egész városban itt található a legtovább nyitva tartó konyha, ami mellesleg a Michelin-kalauztól Bib Gourmand-jelölést kapott.

Eltöltöttünk itt másfél-két órát, de a kávézó még mindig tele van.

"Egy hely legfontosabb feladata, hogy megtalálja a közönségét" - mondja a tulajdonos. "Csak vissza kellett találni a ház történetéhez." Úgy tűnik, hogy a Dérynének ez sikerült.