A neoreneszánsz épületet éppen 1884. szeptember 27-én, Ferenc József jelenlétében avatták fel. A klasszikus értékeket megőrző, mégis folyamatosan megújuló pesti Opera különleges darabokkal, filmmel és a palota történetét feldolgozó könyvvel készül a jubileumi évre.

Mint ahogy korábbi cikkünkben is megírtuk, az Ybl Miklós által tervezett nagyszerű neoreneszánsz épület éppen 130 évvel ezelőtt, egészen pontosan 1884. szeptember 27-én nyitotta meg kapuit. Arra azonban valószínűleg még az építtetők sem számítottak, hogy az összegyűlt pesti operarajongók közül körülbelül kétszázan egyszerűen betörnek az épületbe: az egykori tömegjelenetet ma este kétszáz önkéntes statiszta segítségével idézik meg az Andrássy úton. Hiába, akkor még az opera kapui előtt álltak sorok, manapság a retardáltak egyesek az üzletek előtt alszanak, ha kijött a legújabb okostelefon.

A megnyitó díszelőadáson a Bánk bán első felvonását, a Hunyadi László nyitányát és a Lohengrin első felvonását adták elő Erkel Ferenc vezényletével. 1888 és 1891 között Gustav Mahler állt az intézmény vezetésének élére, így a szakértők az ő regnálása alatti három-négy évet tartják a társulat „első aranykorának”.

Ahogy korábban írtunk róla, a műsorból különleges figyelmet érdemel Robert North alkotása, a Trójai játékok című balettparódia, valamint a vele egy estén játszott A Szilfid című klasszikus-romantikus balett, az újonnan bemutatott darabok közül pedig - ha csak egy estét kell kiválasztanunk - Pietro Mascagni klasszikusát, a Parasztbecsület című egyfelvonásos operáját, valamint Ruggero Leoncavallo Bajazzók című operáját ajánljuk.

A jubileumot más módon is megünneplik, ma este mutatják be ugyanis M. Tóth Géza A Sugár úti palota – Opera130 című filmjét, valamint hamarosan megjelenik a Helikon Kiadó gondozásában Az Operaház története a kezdetektől napjainkig című kiadvány is. Nagyon úgy tűnik, hogy érdemes lesz idén is az

Operára figyelnünk, hiszen az

Andrássy úton és az Erkelben is valódi élményt kapunk, amiben immáron 130 év tapasztalata nyugszik.