shopping

Termelői piac a Szabadság téren

Szerzők

2014. 08. 22. 2:00

Pénteki napokon, reggel 08:00-tól egészen 16:00 óráig, a Szabadság tér apró macskaköves sétánya megtelik élettel. Immár nem csak a kutyasétáltatók és a kismamák korzóznak a füves terület körül, hanem a tudatos vásárlók és a véletlenül arra sétálók is. Mindkét oldalon, számos pavilon, 100%-ban Magyar Termékekkel várja vásárlóit. Kolbászok, sajtok, szörpök, mézek, minden ami szem-szájnak ingere.

A kezdeményezés egyik fő célja, hogy szeretnék az ország minden szegletéből érkező őstermelőket, kistermelőket Budapestre csábítani, hogy a fővárosiak is megismerkedhessenek a messziről érkező nagyon jó minőségű termékekkel és adott esetben egy-egy termelő törzsvásárlóivá váljanak. Az sem utolsó szempont, hogy a kommunikáció termelő és vásárló között közvetlen, tehát kialakulhat egy párbeszéd, bárki nyugodtan kérdezősködhet, érdeklődhet a portékáról. Mennyivel szimpatikusabb például magával, a lekvár készítőjével beszélgetni, mint csak leemelni egy bolt polcáról a terméket, majd az interneten keresni utána.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Minden termelőnek van kis szóróanyaga, tehát, ha bevált mondjuk egy ízletes szalámi, akár utána is mehetünk. A legtöbben akik a Szabadság téren is árulnak, Budapest további piacain is fel-feltűnnek. Úgy, mint például a Liget téri piac Kőbányán, a Nagycsarnok a Fővám téren, a Belvárosi Piac a Hold utcában, vagy a Fehérvári úti piac. A kisgazdaságok is felismerték, hogy talán a fővárosban van legnagyobb keletje a portékáiknak, s ez a pénteki piac is erősíti a budapesti jelenlétet. Ráadásul, a banknegyed és pár minisztérium közvetlen közelében. A vásárt eredetileg júniustól augusztus végéig tervezték, de még a szeptemberi péntekeken is lesz termelői piac a Szabadság téren a nagy érdeklődésre való tekintettel.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Mi is körbejártuk a standokat, melyek igen változatosak. Zöldség-gyümölcsös pult éppúgy megtalálható, mint például a Kun Cseppek, hidegen sajtolt termelői gyógynövényolajak. Természetesen több húsos pult is kitelepül ilyenkor: megkóstoltuk a Békéscsabáról érkező Knyihár Mihály kolbászkészítő eredeti csabai kolbászait, a Szomor Húsüzem szürkemarha és őstulok szalámijait, a fóti Kiss-Böllér Kft. kolbászait, valamint Szegedi Károly és neje, akiket a Mozgó Piacról ismerünk, isteni libatöpörtyűjükkel és további húsaikkal a Szabadság téren is piacoltak. Pálinkás Károly őstermelőtől római köményes, szarvasgombás és fokhagymás kecskesajtot is kóstoltunk, valamint fűszeres, kenhető ordát, ami igazi meglepetés volt.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Akik lekvárt vennének, Fekete Zsolt tarpai kistermelő pultját ajánljuk: nagyon ízletes volt a kóstolt csipkebogyó és a somlekvár is. Továbbá mézzel és nagyon tiszta fűszerpaprikával is foglalkozik. Továbbhaladva a Levendarium névre keresztelt, vagyis a Dörgicsei Levendula Major illatos szappanjaira lettünk figyelmesek és kóstoltunk is egy pohár levendulaszörpöt. Érdemes citrommal fogyasztani – tudtuk meg, és valóban sokkal jobban kiérződött a levendula aromája.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Egy hónapunk van még a Szabadság téri pénteki vásárokat meglátogatni és megismerkedni a javarészt fix termelőkkel. Egy biztos, 1-2 órát szánjunk a felfedezésre, mert, ugyan nincs olyan sok stand, de a barátságos, beszédes termelők és kóstolóik igénylik, hogy ne siessünk és mindent tüzetesen szemügyre vegyünk.

Hasonló tartalmak