“Budapest a legjobb hely, ahol jelenleg lehet az ember” - mondta a Fülöp-szigetekről érkezett Ryan, aki néhány hónapja nyitotta meg aprócska kávézóját a Margit híd budai hídfőjénél. Szerinte a magyar vendégek egyaránt nagyon nyitottak a gasztróra és a kávékülönlegességekre, így nem is volt kérdés, hogy bevállalja-e, hogy családjával ideköltözik, és saját vállalkozásba kezd. A mosolygós, tetovált, magyarul egy szót sem beszélő férfi egyébként saját maga termeli kávéját a Fülöp-szigeteken, és egyik célja, hogy népszerűsítse az úgynevezett Liberica Barakót, amely a hely névadója is.

Bármennyire is hihetetlen, de Budapesten még mindig megéri kávézót nyitni, ha az embernek van egy aprócska különlegesség a birtokában. Ez az ötlet vezérelte a Fülöp-szigeteki Ryant, hogy felmondjon a saját bevallása szerint dögunalmas, kiszámíthatatlan és stresszes pénzügyekkel kapcsolatos munkájával, és az ígéretekkel teli Magyarországra költöztesse a családját, annak reményében, hogy nyit egy családias kávézót. Üdvözöljük nálunk.

Az gyerekszobányi méretű BarakoKávézót a Margit hídhoz közeli Török utcában találjuk meg, ahol egy mosolygós, tetovált férfi sertepertél a pult mögött és magyar nyelvtudás hiányában angolul magyarázza aduászát, amely egy Fülöp-szigeteken termelt Liberica barako nevű kávé. Ez számára azért is fontos, mivel a kávétermelés már régóta családi vállalkozás náluk, és reméli, hogy a budapesti vendégek is megismerik , és megszeretik ezt a távol-keleti különlegességet.

Természetesen nem zárkózunk el az újdonságoktól, és több változatban is megkóstoltuk a nemzeti feketét: ittunk hosszú kávét(450 Ft), eszpresszót(400 Ft) és egy különleges eljárással, egy úgynevezett szifonban készült verziót( 1000Ft/2 adag). Ez utóbbi úgy készül, hogy a látszólag földönkívüliek által itt felejtett gömb alakú alsó részbe víz kerül, a fenti részbe pedig kávé és szűrő, majd pedig az egészet felforralják. Az eredmény először is egy igazi látvány show, másrészt pedig egy honfoglalás korabeli akhal teke fajtájú ló arcon rúgásának a hatásához hasonló hatású folyadék, amelynek íze enyhén hajaz a pörkölt kesudióra.

A különleges módon elkészített kávék egyébként itt alap dolognak számítanak. De ami a legjobban felkeltette az érdeklődésünket, az az úgynevezett ‘Ice Drip”, vagyis jégcsepp, amely tulajdonképpen hevítés nélkül, jég lecsöpögtetéséve készül. Ez japán találmány, de a neve hivatalosan holland kávé, mivel egykor a hollandokkal zajló kereskedelem kapcsán “találták fel”. Ezt nem próbáltuk ki egyelőre, mivel 7-8 óra, mire lecsöpög a jég, de ha valaki Facebookon ír egy e-mailt előre, akkor hozzájuthat, illetve alkalmanként a hűtőben is pihen belőle 1-2 adag. Megtudtuk azt is, hogy a baroko kávénak az egyik különleges tulajdonsága, hogy az arabicától eltérően nem esik össze az íze, ha kihűl, sőt, hidegen a keserűséget felváltja egy kellemes édeskés mellékíz, ami a nyári melegben kifejezetten frissítő tud lenni. Ryan szerint ezt nem mindenki szeretni, de hát ízlések és pofonok.

A kávék egyébként tényleg jók, de tény, hogy a pult mögött álló személy is hozzátesz 50%-ot ahhoz, hogy még akár a pesti oldalról is el akarjunk jönni egy szíverősítőt és egy kis csevegésre.

A jövőbeli tervek között van a magyar nyelv elsajátítása, illetve egy új hely megnyitása, amely nem csak kávékkal, hanem Fülöp-szigeteki ételeket is kínál majd (ezt nagyon várjuk). Ryen elmondása szerint az ő ételeik sok szempontból hasonlítanak a magyar konyhához, van például saját gulyás levesük, illetve a marhapörköltet is előszeretettel,készítik, természetesen a helyi receptek alapján.

Közelebbi tervek közé tartozik még az, hogy a feleség szaktudását hasznosítva pékáruval is feltöltik majd a Barakót, hiszen a szilárd fogyasztani való még egyelőre hiányzik az üzletből.