Egy jó hónapja talán még a Gellei-testvérek sem sejtették, hogy mekkora sikere lesz a Dob utcai üzletüknek. Az Egyesült Államokból három-négy év alatt elindult trend elérte hazánkat is, így a klasszikus hajak rajongóinak többé nincs miért aggódni: megvan a törzshely. A srácok viccesek, a laza hangulatot pedig minden betérő hamar átveszi. Nem csoda, hogy az üzlet előtti padokat napközben vágásra váró férfiak, este pedig az itt lógó haverok töltik meg.

Mint nagyapáink idejében

A Dob utcai igazi közép-európai melting pot: egy lightos csütörtök este megfordul itt tízfős balerinának öltözött legénybúcsús férfitársaság, kutyasétáltató nénik, pesti hipszterek és neonfényű irodák keltetőiből kireppenő multisok. Ebbe a forgatagba tűzte le zászlóját a Budapest Barber Shop, és a bejárat melletti kék-fehér-piros lámpa (az úgynevezett barber pole) rögtön a klasszikus francia filmes borbély-élményeinket hozza vissza.

A Gellei-fiúk nem azért találták ki a boltot, hogy egész nap langyos vízben áztassák a kezüket és pont olyan hajat vágjanak, mint két sarokkal arrébb. Itt macsó szemlélet, messziről felismerhető Barber Shopos signiture haircut és az arculat részeként egységes farmerkötényben dolgozó borbélyok vannak.

A harmadik generációAz üzlet alapítói a Gellei-család leszármazottjai: a nagypapának Kispesten, majd a Váci utcában volt borbélyüzlete, a srácok édesapjának a Bartók Béla úton, a harmadik generáció, András és Áron pedig hosszabb-rövidebb ausztráliai lét után nyitotta meg üzletét a belvárosban. Hazavágytak és pár dolgot haza is hoztak. Valamire nagyon ráéreztek: az USA-ban néhány évvel ezelőtt kezdtek el terjedni ezek az üzletek, amelyeknek Nyugat-Európa mellett Ausztráliában is óriási reneszánsza van.

Ez a hatás a berendezéseken is érződik. A falakat a nyers tégla, a berendezést a fafelületek használata határozza meg. A srácok édesapja MÁV-raklapokból ácsolta össze a pultokat, a fogas szarvasagancs, a falakon a családi örökség részét képező régi ollók, pengék, illetve néhány ausztrál emlék, bumeráng és szörfdeszka. Nem tudni miért, de ettől a furcsa mixtől hangulatos a helyiség.

Az elég komolyan tetovált srácok (a két testvér mellett még néhány barát dolgozik itt) teljesen különböző helyeken tanultak, de egy dolog mindenképpen közös bennük: ők borbélyok és erre nagyon büszkék - többször is a szívükhöz kaptak, amikor a fodrász szót kiejtettük.

Tény, hogy a város tele van magát olcsónak hirdető cut and go helyekkel, ahol a kéthetes tanfolyamot elvégzett fodrászok garázdálkodnak az arcodon, a végösszeg pedig férfi hajvágás esetén könnyen 2500-3000 Forint fölé kúszik, ha kérünk egy mosást, szárítást, zselét - ahogy ez normális. Budapesten eddig csak a nagy öregek vittek szellemiségében hasonló üzletet, ők azonban már nem igazán dolgoznak.

Van egy másik hasonló üzlet is, de ott más a koncepció, ruhaszalont és egyéb funkciókat is találunk.

A Budapest Barber Shop nem ezt a vonalat követi: itt az árszabás átlátható, mondanak egy összeget, ebben benne van a welcome drink, a mosás, adott esetben a szakállvágás.There is no school like the old school...

A mintegy 200 kilós, klasszikus formavilágú székeket egy amerikai cég készítette és hajóval szállították ide, mindez hat hónapot vett igénybe. A vállalat egyébként modern bútorokat gyárt, de külön kérésre legyártották ezeket a darabokat. Ami biztos, hogy ilyenekkel más üzletben nem találkozunk.

A vágás azzal kezdődik, hogy kiválasztjuk a nekünk tetsző klasszikus formát egy híres holland barber shoptáblájáról. Mint az üzletet irányító Gellei Áron mondja, egy modern haj is lehet jó, de ők nem ezt a vonalat viszik. "Az old school egyszer ki lett találva és ez jól néz ki.

Mi nem fogunk focistahajat meg más bohócságot vágni." -
mondja nevetve.

Az egész kiválasztás egy trükk, mert a srácok már akkor tudják, hogy mit szeretnénk, amikor belépünk. Nem tudom, hogy csinálták, de mi sem találhattunk volna ki jobb stílust, ami pedig a lényeg, a megvalósítás tökéletes.

A berendezés régi, az eszközök és felhasznált anyagok a legmodernebbek, szinte mind az USA-ból jön. A sorrend itt sem más, a mosás után jön a gép, csattog az olló, előkerül a forró vizes törülköző, majd a penge, a pomade, a végén pedig az eredmény egy összetéveszthetetlen, klasszikus frizura.

Ha csak vágást kérünk, az ár így 3500 Forint, a szakállvágással 6000 Forint, utóbbit egyébként sokan kérik. Ráadásul hamarosan lesz ajándékkártya is, így a csajok jobb meglepetést szerintünk nem is választhatnának.

Egy jó hangulatú férfiklub ez, ahol minden munkatárs a másik haverja, a vendégek között meg van egy kőkemény, férfias összekacsintás, ahogy a nagyapáink idején. Itt tuti nem ájulsz el a dauerszagtól, bejelentkezés nincs, rossz dumák kizárva, ami marad, az sok old school arc és klasszikus vonalak.