Budapest tele van szebbnél szebb hidakkal. A Lánchíd után, másodikként felépült Margit híd harmóniája és eleganciája egyaránt elbűvöli a városba látogatókat és azokat a szerencséseket, akik nap mint nap láthatják. A hosszúra nyúlt felújítás végeztével helyére kerültek az utolsó szobrok is.

MásodikAz Austin Powers-sorozat egyik legkitaláltabb karaktere Második, a gonosz maffiózók mögött megbúvó szürke eminenciás karaktere. A Margit híd nem ebben az értelemben, de már örök második marad: Lánchíd megépülése után több, mint két évtizeddel kezdték el építeni a francia Ernest Goüin tervei szerint és 1876-ra fejezték be. A hídról a szigetre sokáig nem vezetett leágazás, a szárnyhíd csak 1900-ra készült el.

A historizáló francia ízlést tükröző híd díszeit neves francia művészeknek, így Wilbrod Chabrol építésznek és Adolphe Thabard szobrásznak köszönhetjük. Utóbbi munkáit egyébként megtaláljuk a párizsi Palais Royal-on, a Sorbonne-on, az Hôtel de Ville-en és számos templomon. A Margit hídra hajóorron álló mitológiai alakokat álmodott a párizsi mester.

A híd 1944-ben a levegőbe repült és jóllehet a háború után újjáépítették, díszeitől megfosztva mégsem tükrözte jól egykori szépségét. A legutolsó dísz - a háború óta - mostanára került csak a helyére, a néhány évvel ezelőtt elkezdett felújítás végéhez közeledve.Felújítva, kivilágítva, fölszobrozvaA felújítás eredményeképp végre a Margit híd kivilágítása is az esti városi panoráma része lett. Míg a többi hídon elsősorban a felső tartószerkezetek kiemelése kelt romantikus hatást, itt a pillérekre támaszkodó íveket és a szobrokat világítják meg.

A híd visszakapta tehát a háború előtti megjelenését: újak a kovácsoltvasból készült lámpák, felsővezeték-tartók, valamint a korlátok. A felújítás sokáig mégsem lehetett teljes: a budai oldalról nézve második mederpillér déli részét díszítő Héraklész-szobor a világháború óta hiányzott a hídról. A műemléki felújítás utolsó lépéseként Thabard alkotását Franciaországból hozott kövekből faragták újra.

Már utcaképen isHa ez nem lenne elég, a Városépítészeti Főosztály és egy keresőcég együttműködésének eredményeképp a street view-n mostantól nemcsak a hidat nézhetitek meg szokatlan nézőpontból, de ha kedvetek tartja, akár az egész szigetet is. De mielőtt a csipszes zacskóért nyúlsz: a képek nézegetése még nem helyettesíti a futást!